Powiem Wam tak: jak dla mnie, to młode ziemniaki w takiej postaci odgrywają na talerzu główne skrzypce. Oryginalny tytuł przepisu brzmi: "młode kartofle gotowane bez wody" :-) Jak ziemniaki mogą być gotowane bez wody? A mogą! Dzięki temu, że wykorzystujemy odrobinę masła, to nasze ziemniaki duszą się przez ok. 20 minut. Zupełnie nie wiem, dlaczego kiedyś akurat tak został nazwany tez przepis, jednak końcowy efekt jest tak dobry, że już się nad tym dłużej nie zastanawiam. Uwielbiam takie ziemniaki z kilku powodów. Przede wszystkim nic nie obieramy, tylko wszystkie składniki wrzucamy do jednego garnka. Kolejna rzecz jest taka, że dzięki koperkowi i pietruszce ziemniaki nabierają cudownego aromatu. I na koniec najprzyjemniejsza sprawa: smakują nieziemsko dobrze. Sprawdźcie sami przepis i dajcie znać co myślicie!

Młode ziemniaki

Młode ziemniaki

Składniki

  • Szczypta soli
  • Pęczek pietruszki i koperku
  • 2 łyżeczki masła
  • 0.5 kg ziemniaków

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie szoruję. Przez to, że je nie obieramy to ważne jest aby pozbyć się wszystkich zabrudzeń. Wybieram najmniejsze okazy ziemniaków - takie wychodzą najlepiej.
  2. Umyte ziemniaki wkładam do garnuszka i dodaję 2 łyżeczki masła.
  3. Myję i siekam porządną porcję natki pietruszki i koperku. W tym daniu nie można "przesadzić" z ilością zieleniny, dajcie tyle, żeby wydawało Wam się, że jest jej aż za dużo. W trakcie duszenia zielenina bardzo się skurczy :)
  4. Ziemniaki duszą się przez 20 minut pod pokrywką i na średnim ogniu. Raz na jakiś czas (ok. 2 razy) potrząsam garnuszkiem, żeby rozpuszczone masło opatuliło każdego ziemniaczka i żeby nasza zielenina się nie przypaliła. Gotowe!

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Obskrobać łyżką młode kartofle, wypłókać, następnie włożyć na spód rądla łyżkę masła, potem kartofle, znów masła, soli, siekanego kopru i pietruszki, na wierzch kartofle, masło i t. d., przykryć szczelnie pokrywy, po-stawić na wolnym ogniu, niech się dusi przez pół godziny, od czasu do czasu potrząsając rądelkiem. W mniejszej ilości gotują się przez 20 minut.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.