Najlepsze spaghetti bolognese

Według przepisu z 1900 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Spaghetti bolognese jest daniem, które z jednej strony szybko przygotujesz, a z drugiej strony będzie Ci tak smakowało, że zastanowisz się nad dokładką :) Dzięki temu, że do spaghetti bolognese dodasz odrobinę czerwonego wina, czosnku, garść świeżej bazylii, to danie będzie niezwykle aromatyczne. Włoskie receptury opierają się zazwyczaj na prostocie: kilka składników, odpowiednie ich potraktowanie i na talerzu ląduje cudo, któremu trudno się oprzeć.

To spaghetti bolognese bardzo przypomina to, które spróbowaliśmy kilka lat temu w samej Bolonii. Zaufaj po prostu, że jest genialne :) Z podanych proporcji wyjdzie obiad dla 6 osób.

Najlepsze spaghetti bolognese
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1900 roku

Heat oil and in it brown onion and garlic and meat, add tomato paste and cook for a further five minutes before adding pepper, salt, bay leaf, water and wine. Cover and allow to cook slowly for one hour, stirring from time to time ; remove bay leaf and cook a few minutes longer before serving with spaghetti.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
TS
Tomasz Sopyło
Spaghetti bolognese w Bolonii??? W mieście które walczy od lat o to, że nie ma spaghetti bolognese???
BB
Barbara Baldini
W Bolognii tradycyjne sa tagliatelle con ragù. Spaghetti bolognese to jakis turystyczny wytwor i prawdziwy Wloch nigdy tego nie jadl.
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.