Naleśniki z jednej strony lekko chrupiące, z drugiej strony bardzo orzeźwiające i przyjemne. Lubię takie, a Wy? :)

Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj a poniżej dokładnie opisuję jak przygotować sos pomarańczowy.

Naleśniki z sosem pomarańczowym

Naleśniki z sosem pomarańczowym

Składniki

  • Szczypta soli i cukru
  • Łyżeczka cukru i łyżeczka cynamonu
  • 80 g mąki
  • 80 ml wody
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 szt jajek
  • 1 kieliszek koniaku
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 szt cytryny
  • 1 szt pomarańczy

Przygotowanie

  1. Pomarańczę sparzam wrzątkiem, osuszam i ocieram skórkę.
  2. Kroję pomarańczę na pół i wyciskam sok. Tak samo wyciskam sok z cytryny.
  3. W głębokim talerzu mieszam: sok z pomarańczy, sok z cytryny, otartą skórkę pomarańczową, cukier, masło klarowane i alkohol.
  4. Przygotowuję naleśniki wg przepisu: Naleśniki
  5. Układam w formie wysmarowanej masłem 4 naleśniki. Na każdy z nich wykładam łyżeczkę masła i polewam go wcześniej przygotowanym sosem. Składam naleśnika w trójkąt. Tak przygotowane naleśniki wstawiam do piekarnika na 10 minut (grzanie góra-dół, 250 stopni)
  6. Po wyjęciu z piekarnika posypuję naleśniki szczyptą cukru.

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Skórkę z całej pomarańczy otrzeć o kawałek cukru, potem pomarańczę przekrajać i sok z niej wycisnąć na talerz głęboki, włożyć ów kawałek cukru i jeszcze 2 łyżki cukru miałkiego, wcisnąć sok z całej cytryny, wlać łyżkę sklarowanego masła i duży kieliszek koniaku i wszystko to razem dobrze wymieszać. Upiec naleśniki zwyczajne lub francuskie, na każdy z tych naleśników włożyć kawałek surowego masła wielkości orzecha, wlać łyżkę powyższego sosu pomarańczowego, zwinąć w trójkąt i ułożyć jeden obok drugiego na półmisku, potem je wstawić na 10 minut do pieca, w wyjąwszy posypać cukrem i podać zaraz na stół. W ten sposób przyrządzone naleśniki są wyborne, daleko smaczniejsze jak nakładane marmoladą.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko