Kilka lat temu mama Bartka poczęstowała mnie najprawdziwszym naparem imbirowym. Od tamtej pory jakiekolwiek gorące napoje imbirowe, które są często serwowane w knajpach w okresie jesienno-zimowym, wypadają po prostu słabo.


Zaczynając od listopada i właściwie aż do marca z wielką chęcią pijemy w domu intensywnie imbirowy napój. Z dużą ilością cytryny i miodu. Rewelacyjnie rozgrzewa, bosko smakuje i chroni też przed przeziębieniem o ile zastosujesz się do poniższych porad. Prawda jest taka, że i miód i cytryna są bardzo wrażliwe na temperaturę więc aby zachować ich lecznicze właściwości to należy pamiętać o drobnych sprawach.


Napar imbirowy
Składniki
- 1.5 l wody
- Minimum 3 łyżki miodu
- 3 szt cytryn
- Duży korzeń imbiru
Przygotowanie
- Korzeń imbiru opócz, osusz i zetrzyj na tarce ze średnimi oczkami. Nie obieraj imbiru.
- Zagoruj wodę i zalej wrzątkiem imbir. Odczekaj aż temperatura osiągnie 50 stopni.
- Dodaj soku z cytryny, wymieszaj i ostudź do 40 stopni.
- Dodaj miód – mieszaj za każdym razem i dodaj go tyle aby napar Ci smakował.
- Przed podaniem lekko podgrzewaj – pij ciepłe, niezbyt gorące aby się zachowały witamina C i lecznicze właściwości miodu.




Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

