Kilka lat temu mama Bartka poczęstowała mnie najprawdziwszym naparem imbirowym. Od tamtej pory jakiekolwiek gorące napoje imbirowe, które są często serwowane w knajpach w okresie jesienno-zimowym, wypadają po prostu słabo.

Napar imbirowy

Zaczynając od listopada i właściwie aż do marca z wielką chęcią pijemy w domu intensywnie imbirowy napój. Z dużą ilością cytryny i miodu. Rewelacyjnie rozgrzewa, bosko smakuje i chroni też przed przeziębieniem o ile zastosujesz się do poniższych porad. Prawda jest taka, że i miód i cytryna są bardzo wrażliwe na temperaturę więc aby zachować ich lecznicze właściwości to należy pamiętać o drobnych sprawach.

przepis na napar imbirowy

napar imbirowy przepis

Napar imbirowy

Składniki

  • 1.5 l wody
  • Minimum 3 łyżki miodu
  • 3 szt cytryn
  • Duży korzeń imbiru

Przygotowanie

  1. Korzeń imbiru opócz, osusz i zetrzyj na tarce ze średnimi oczkami. Nie obieraj imbiru.
  2. Zagoruj wodę i zalej wrzątkiem imbir. Odczekaj aż temperatura osiągnie 50 stopni.
  3. Dodaj soku z cytryny, wymieszaj i ostudź do 40 stopni.
  4. Dodaj miód – mieszaj za każdym razem i dodaj go tyle aby napar Ci smakował.
  5. Przed podaniem lekko podgrzewaj – pij ciepłe, niezbyt gorące aby się zachowały witamina C i lecznicze właściwości miodu.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko