Często dostaję telefon od przyjaciółki z pytaniem: "Lena, mam ochotę na sałatkę ale nie wiem jaką i jaki sos do tego zrobić?" W takiej sytuacji zaczynam spontanicznie wymieniać rodzaje sałat, których sama ostatnio używałam i szybko podaję sposób na "zaprawę". Powiem Wam otwarcie, najczęściej do zaprawiania sałatek używam 2 rzeczy, które później uzupełniam o konkretne dodatki aby podkreślić smak sałatki. Pierwsza rzecz to dobrej jakości oliwa z oliwek, a druga rzecz to domowy ocet jabłkowy.

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy jest łatwy do zrobienia, można go długo przechowywać, ma przyjemny lekko kwaskowy smak i ładny różowy kolor. Poza tym wszystkim ocet jabłkowy, pod warunkiem, że jest to ocet domowy i przygotowany przez nas posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Zobaczcie jaki szlaczek witamin i innych cudownych składników posiada ocet jabłkowy: miedź, fluor, sód, potas, żelazo, fosfor, wiatminy A, B, C, E, P, pektyny i kwasy: octowy, mlekowy i cytrynowy.

Nie wiem czy wiecie, że my - Polacy - jesteśmy mistrzami w przygotowywaniu różnych przetworów: kiszonek, zalew octowych, syropów itp. Nic też dziwnego, że ocet jabłkowy od dawien dawna był jednym z podstawowych produktów w domowej spiżarni.

A wracając do tematu sosu do sałatki: 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu jabłkowego i do wyboru: łyżeczka miodu, czosnek wyciśnięty, oregano, czosnek niedźwiedzi, pieprz, papryka słodka - generalnie wszystko to, co na intuicję pasuje do mojej sałatki :)

Ocet jabłkowy

Składniki

  • 1 łyżka miodu
  • 1 l wody
  • 1 kg jabłek

Przygotowanie

  1. Jabłka myję i kroję na ósemki. Zostawiam gniazda ale usuwam ogonki.
  2. Umieszczam jabłka w wyparzonym wcześniej szklanym słoju i zalewam ostudzoną i wcześniej przegotowaną wodą. Dodaję łyżkę miodu i wszystko dokładnie mieszam drewnianą łyżką.
  3. Słoik obwiązuję szmatką - tak, żeby jabłka miały czym oddychać. Słoik stawiam w słonecznym miejscu.
  4. Każdego dnia mieszam jabłka drewnianą łyżką. Na samym wierzchu będzie się pojawiała piana, co jest naturalnym procesem. Jeżeli jednak zauważysz, że powstała twarda i biała skorupka, to oznacza że fermentacja idzie w złym kierunku i ocet nie nadaje się już do użytku.
  5. Po ok. 4 tygodniach przecedzam ocet i zlewam do wyparzonych wcześniej butelek.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Dla osób mających skłonność do artretyzmu lub innych chorób żołądkowych jest to jedyny ocet nieszkodliwy. W lecie, w sezonie owoców wszelkie odpadki i obierzyny owocowe i tańsze owoce włożyć do kamiennego garnka i zalać wrzącą wodą. Po pewnym czasie dorzucić trochę gorszych owoców jabłek i gruszek i znów zalać wrzącą wodą. Gdy garnek jest zapełniony zlać wszystko do dużego gąsiora szklanego, obwiązać otwór muślinem i postawić na działanie promieni słonecznych.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko