Błyskawiczne, mięciutkie oponki serowe w świątecznym klimacie. Przygotujesz je w zaledwie 30 minut i z poniższych proporcji wyjdzie ok. 30 sztuk.

Pączki serowe z czekoladą

Możesz je udekorować w świątecznym stylu – użyj do tego cukrowych oczek, czerwonych cukierków i precelków.

oponki serowe z czekolada

Oponki serowe z czekoladą

Składniki

  • 500 g twarogu
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 3 szt jajek
  • 100 g śmietany 18 proc
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Twarożek, najlepiej zmielony i półtłusty, jajka, śmietanę, cukier zwykły i cukier waniliowy i mąkę umieścić w jednym naczyniu.
  2. Zagniatać ciasto do momentu kiedy swobodnie będzie odchodzić od rąk i w dotyku będzie bardzo delikatne i mięciutkie.⁠
  3. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i wycinać oponki za pomocą szklanki. Do wycięcia dziurek w oponkach można użyć zwykłej nakrętki.⁠
  4. Oponki smażą się błyskawicznie, dlatego najlepiej jest mieć rozwałkowane i przygotowane jednocześnie wszystkie oponki do smażenia.
  5. Obracaj oponki za pomocą patyczków. Usmażone oponki przekładaj na ręcznik kuchenny, a jak ostygną, to maczaj w czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej.⁠
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko