Błyskawiczne, mięciutkie oponki serowe w świątecznym klimacie. Przygotujesz je w zaledwie 30 minut i z poniższych proporcji wyjdzie ok. 30 sztuk.


Możesz je udekorować w świątecznym stylu – użyj do tego cukrowych oczek, czerwonych cukierków i precelków.


Oponki serowe z czekoladą
Składniki
- 500 g twarogu
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 3 szt jajek
- 100 g śmietany 18 proc
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
- Twarożek, najlepiej zmielony i półtłusty, jajka, śmietanę, cukier zwykły i cukier waniliowy i mąkę umieścić w jednym naczyniu.
- Zagniatać ciasto do momentu kiedy swobodnie będzie odchodzić od rąk i w dotyku będzie bardzo delikatne i mięciutkie.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i wycinać oponki za pomocą szklanki. Do wycięcia dziurek w oponkach można użyć zwykłej nakrętki.
- Oponki smażą się błyskawicznie, dlatego najlepiej jest mieć rozwałkowane i przygotowane jednocześnie wszystkie oponki do smażenia.
- Obracaj oponki za pomocą patyczków. Usmażone oponki przekładaj na ręcznik kuchenny, a jak ostygną, to maczaj w czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej.


Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

