Kruche mini palmiery czyli ciasteczka francuskie gotowe w zaledwie kilka minut, a do przygotowania ich potrzebujesz tylko kilku składników. Uwielbiam tak banalnie proste rozwiązania na szybki i smaczny deser, a Ty?

Palmiery

Palmiery

Składniki

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 100g cukru trzcinowego
  • pół kostki roztopionego masła

Przygotowanie

  1. Rozrolowuję ciasto francuskie i obficie smaruję je roztopionym, a następnie schłodzonym masłem.
  2. Posypuję cukrem trzcinowym i rozgniatam wałkiem.
  3. Delikatnie odwracam ciasto na drugą stronę uważając, żeby się nie porwało i tak samo smaruje je masłem i posypuję cukrem.
  4. Na koniec ostatnie wałkowanie żeby cukier wbił się w ciasto i teraz roluję ze sobą brzegi. Robię jak najcieńsze wałeczki z dwóch stron i wałkuję je jakby do środka, aż w końcu się ze sobą połączą.
  5. Po połączeniu tnę ciasto na małe kawałki, tak właśnie powstają mini palmiery.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko