Plancakes na maślance są puszyste i delikatne w smaku. Idealnie się sprawdzą w połączeniu z owocami, miodem czy syropem klonowym.

Aby placuszki na maślance były równomiernie wyrośnięte i pięknie brązowe, to należy je smażyć z jak najmniejszą ilością tłuszczu, a nawet pokusić się na smażenie beztłuszczowe.

Pancakes na maślance

Składniki

  • 200 ml maślanki
  • 2 szt jajek
  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. W dużej misie zmiksuj na jednolitą masę wszystkie składniki. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i wylewaj porcjami ciasto.
  2. Smaż z każdej strony prze ok 2 minuty. Delikatnie obracaj za pomocą drewnianej łopatki. Podawaj z ulubionymi dodatkami: owocami, syropem klonowym, miodem, orzechami. ⁣
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko