Plancakes na maślance są puszyste i delikatne w smaku. Idealnie się sprawdzą w połączeniu z owocami, miodem czy syropem klonowym.


Aby placuszki na maślance były równomiernie wyrośnięte i pięknie brązowe, to należy je smażyć z jak najmniejszą ilością tłuszczu, a nawet pokusić się na smażenie beztłuszczowe.


Pancakes na maślance
Składniki
- 200 ml maślanki
- 2 szt jajek
- 150 g mąki pszennej typ 450
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
- W dużej misie zmiksuj na jednolitą masę wszystkie składniki. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i wylewaj porcjami ciasto.
- Smaż z każdej strony prze ok 2 minuty. Delikatnie obracaj za pomocą drewnianej łopatki. Podawaj z ulubionymi dodatkami: owocami, syropem klonowym, miodem, orzechami.


Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

