![](/img/containers/pliki/przepisy/chrupiaca-focaccia/b6227504eb2140e38cb8b78452d3b500.jpeg/9e625e628be0548afac70ff2a8875da3.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Przepis na chrupiącą focaccię z cieniutkimi plasterkami ziemniaka, świeżym rozmarynem i gruboziarnistą solą.
![](/img/containers/pliki/przepisy/chrupiaca-focaccia/697ccf8c7a43b8acf63c0a3eb54c4515.jpg/db763809d856b2d14e84d5ea570a904f.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/chrupiaca-focaccia/11107c0ea048efa43ae540ec15e6a471.jpg/c6678d380d6a1d505914dea3526a403c.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/chrupiaca-focaccia/6084d8dd216f4b800419eb3cad0187c6.jpg/ebe4c9f2f10237a7163a7b37f730cd0c.webp)
Tego typu fociaccię spróbowaliśmy pierwszy raz będąc w Rzymie. Tak się zakochaliśmy w tym smaku, że koniecznie chcieliśmy odtworzyć go po powrocie do domu. Składnik, który może Cię trochę zaskoczyć to słód jęczmienny ale spokojnie – możesz go kupić nawet na allegro :)
Focaccia wychodzi idealnie chrupiąca i jest pięknie napowietrzona. Ciasto ma duże dziury wypełnione powietrzem. Ziemniaki możesz cieniutko pokroić wykorzystując do tego zwykłą obieraczkę do warzyw. Świeży rozmaryn i sól nadają idealnego aromatu i smaku. Jeżeli wypróbujesz ten przepis, daj znać jak Ci wyszła focaccia!
Z podanych proporcji wychodzi 1 duża focaccia dla 2 osób.
Składniki
Przygotowanie
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.