Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Jak zrobić ciasto na pizzę? Chętnie pokażę Tobie mój przepis na najlepsze ciasto na pizzę, który zawsze się sprawdza, a pizza w smaku jest po prostu obłędna.
Najlepsze ciasto na pizzę przepis jedyny w swoim rodzaju
Domowa pizza wcale nie musi być gorsza od tej serwowanej pizzy z pizzeri. Podaję Ci przepis na ciasto na pizzę, która z jednej strony będzie miała chrupiące brzegi a z drugiej strony będzie mięciutka i elastyczna. Moim zdaniem to jeden z lepszych przepisów na najlepsze ciasto na pizzę.
Cała tajemnica udanego ciasta na pizzę tkwi w proporcjach i w odpowiednim traktowaniu składników.
Jak zrobić ciasto na pizzę?
Mąka Włosi używają mąki typu 00 by ciasto na pizzę było elastyczne. W naszych sklepach mąka tego rodzaju często jest już powszechnie dostępna ale jeżeli nie masz takiej w zasięgu ręki to użyj takiej o typie 450 albo 550. Typ mąki jest bardzo ważny, ponieważ wpływa na to by pizza była elastyczna i miękka.
Woda Wykorzystana woda do ciasta na pizzę powinna mieć letnią temperaturę. Nie może być zimna ani nie może być gorąca. Inaczej drożdże nie będą dobrze potraktowane i po prostu rozczyn drożdżowy na pizzę nie będzie pracował, a przez to ciasto na pizzę nie podrośnie.
Drożdże Osobiście ciasto na pizzę lubię wyrabiać z dodatkiem świeżych drożdży. W ogóle lubię pracować ze świeżymi drożdżami z tego powodu, że ciasto lepiej wyrasta i jest przyjemniejsze niż to przygotowane na suchych drożdżach. Musisz mieć pewność, że Twoje drożdże naprawdę są świeże tj. nie ma na nich żadnych plam, są jednolitego koloru, nie mają brązowych czy zielonych przebarwień. Tylko świeże i dobrze przechowywane drożdże zdadzą tu egzamin.
Cukier Aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować należy do wody z drożdżami dodać odrobinę cukru. Jest to naturalna pożywka dla drożdży i dzięki temu rozczyn rośnie jak szalony.
Sól Dodajemy ją do mąki i jest ona niezbędna aby ciasto na pizzę miało przyjemny smak.
Olej/Oliwa Tłuszcz wpływa na dwie rzeczy: ciasto na pizzę jest elastyczne i smaczne, bo tłuszcz zawsze podbija smak.
Przepis na pizzę
Jeżeli masz gotowe ciasto na pizzę to już podstawa udanej pizzy, a składniki na pizzę możesz dowolnie mieszać. Ciasto do pizzy możesz też wyrobić korzystając z Thermomixa bądź Lidlomixa.
Znajdziesz sporo przepisów na ciasto na pizzę bez wyrastania i choć w teorii jest to możliwe to w praktyce pizza nigdy nie będzie tak dobra, wyrastanie jest kluczowe by pizza była bardziej puszysta.
Pizza może być też z patelni sprawdź mój przepis: Pizza z patelni czyli PanPizza
Składniki
Przygotowanie
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.