Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
W końcu nadszedł dzień na opublikowanie przepisu na idealne tiramisu. Włoski deser, który większość osób po prostu uwielbia i który jest naprawdę łatwy w przygotowaniu. “Tirami sù” oznacza “popraw mi humor” i nic dziwnego, ponieważ warstwy nasączonych kawą biszkoptów w połączeniu z lekkim kremem na bazie mascarpone i żółtek działają na zmysły kojąco i przyjemnie.
Do przygotowania tiramisu potrzebne jest zaledwie kilka składników. Jednak ważne jest to, aby każdy z nich potraktować należycie – wtedy nie sposób aby tiramisu nam nie wyszło. W zaledwie kilkanaście minut przygotujesz idealny włoski deser, który w smaku będzie dorównywał tym serwowanym w najlepszych restauracjach.
Podstawą tiramisu jest kawa. Ważne aby była ona dobrej jakości, ponieważ jej smak w tiramisu jest dominujący. Do nasączania biszkoptów należy przygotować dobre espresso lub czarną kawę. Ja przygotowałam espresso w naszym ekspresie do kawy i tutaj poświęcę mu kilka słów, ponieważ jest to urządzenie, które z chęcią wszystkim polecę.
Jakiś czas temu rozglądałam się intensywnie za odpowiedniem ekspresem do kawy. Zbliżały się urodziny Bartka i zależało mi na tym aby sprawić mu z jednej strony pożyteczny, a z drugiej strony przyjemny prezent. W naszym domu temat kawy przewijał się praktycznie każdego dnia, więc doszłam do wniosku, że ekspres do kawy będzie idealnym prezentem. Jednak moja wiedza w tym zakresie jest ograniczona, zdecydowanie uboższa niż Bartka, więc dokonanie wyboru było dla mnie naprawdę wyzwaniem. Zależało mi na kilku kwestiach: aby kawa oczywiście wychodziła cudowna w smaku, aby ekspres posiadał wbudowany młynek do kawy i to najlepiej ceramiczny, oraz aby mleko było dobrze spieniane. Do mojej listy wymagań dodałam jeszcze punkt aby korzystanie z ekspresu było łatwe, intuicyjne tak abym ja również mogła go obsłużyć prawie z zamkniętymi oczami. Po wielu poszukiwaniach zdecydowałam się w końcu na ekspres Philips 3200 LatteGo.
Ekpres do kawy zajął honorowe miejsce w kuchni i od ponad miesiąca jest używany kilka razy dziennie. Kamień spadł mi z serca jak w końcu Bartek przyznał, że jest on naprawdę dobrym urządzeniem :) Espresso wychodzi idealnie, a cappuccino czy latte posiada kilka warstw i mleko jest pięknie spienione, co zresztą możesz zobaczyć na poniższych zdjęciach. Warte do dodania jest to, że urządzenie do spieniania mleka jest banalnie proste w konstrukcji. Nie ma żadnych wystających rurek i jest bardzo łatwe w czyszczeniu (można te elementy nawet umyć w zmywarce). Naszym odkryciem jest spienione mleko z nerkowców! Koniecznie spróbuj kawy w połączeniu z tym mlekiem. Krótko mówiąc ekspres do kawy Philips 3200 LatteGo spełnił nasze oczekiwania i cieszę się, że wzbogacił naszą kuchnię :)
Wracając do tiramisu. Oprócz biszkoptów nasączonych kawą kolejnym ważnym składnikem jest krem. Wiele osób rezygnuje z przygotowania tradycyjnego kremu do tiramisu, ponieważ wymaga on wykorzystania surowych żółtek. Żółtka nadają odpowiedniej lekkości i jest sposób aby z nich jednak bezpiecznie korzystać. Najlepiej jest ubijać żółtka z cukrem w tzw. Kąpieli wodnej. Wystarczy postawić szklane naczynie na garnuszku wypełnionym wrzątkiem i ubijać mikserem aż cukier się rozpuści i powstanie puszysta blada masa żółtkowa. Dzięki temperaturze żółtka się podgrzewają i jest to bezpieczny sposób na przygotowanie tiramisu.
Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje tiramisu. Możesz je przechowywać w lodówce do 3 dni. Białka możesz wykorzystać do przygotowania bezy.
Składniki
Przygotowanie
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.