Idealne Tiramisu

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Liczba porcji 4
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

W końcu nadszedł dzień na opublikowanie przepisu na idealne tiramisu. Włoski deser, który większość osób po prostu uwielbia i który jest naprawdę łatwy w przygotowaniu. “Tirami sù” oznacza “popraw mi humor” i nic dziwnego, ponieważ warstwy nasączonych kawą biszkoptów w połączeniu z lekkim kremem na bazie mascarpone i żółtek działają na zmysły kojąco i przyjemnie.

Do przygotowania tiramisu potrzebne jest zaledwie kilka składników. Jednak ważne jest to, aby każdy z nich potraktować należycie – wtedy nie sposób aby tiramisu nam nie wyszło. W zaledwie kilkanaście minut przygotujesz idealny włoski deser, który w smaku będzie dorównywał tym serwowanym w najlepszych restauracjach.

Podstawą tiramisu jest kawa. Ważne aby była ona dobrej jakości, ponieważ jej smak w tiramisu jest dominujący. Do nasączania biszkoptów należy przygotować dobre espresso lub czarną kawę. Ja przygotowałam espresso w naszym ekspresie do kawy i tutaj poświęcę mu kilka słów, ponieważ jest to urządzenie, które z chęcią wszystkim polecę.

Jakiś czas temu rozglądałam się intensywnie za odpowiedniem ekspresem do kawy. Zbliżały się urodziny Bartka i zależało mi na tym aby sprawić mu z jednej strony pożyteczny, a z drugiej strony przyjemny prezent. W naszym domu temat kawy przewijał się praktycznie każdego dnia, więc doszłam do wniosku, że ekspres do kawy będzie idealnym prezentem. Jednak moja wiedza w tym zakresie jest ograniczona, zdecydowanie uboższa niż Bartka, więc dokonanie wyboru było dla mnie naprawdę wyzwaniem. Zależało mi na kilku kwestiach: aby kawa oczywiście wychodziła cudowna w smaku, aby ekspres posiadał wbudowany młynek do kawy i to najlepiej ceramiczny, oraz aby mleko było dobrze spieniane. Do mojej listy wymagań dodałam jeszcze punkt aby korzystanie z ekspresu było łatwe, intuicyjne tak abym ja również mogła go obsłużyć prawie z zamkniętymi oczami. Po wielu poszukiwaniach zdecydowałam się w końcu na ekspres Philips 3200 LatteGo.

Ekpres do kawy zajął honorowe miejsce w kuchni i od ponad miesiąca jest używany kilka razy dziennie. Kamień spadł mi z serca jak w końcu Bartek przyznał, że jest on naprawdę dobrym urządzeniem :) Espresso wychodzi idealnie, a cappuccino czy latte posiada kilka warstw i mleko jest pięknie spienione, co zresztą możesz zobaczyć na poniższych zdjęciach. Warte do dodania jest to, że urządzenie do spieniania mleka jest banalnie proste w konstrukcji. Nie ma żadnych wystających rurek i jest bardzo łatwe w czyszczeniu (można te elementy nawet umyć w zmywarce). Naszym odkryciem jest spienione mleko z nerkowców! Koniecznie spróbuj kawy w połączeniu z tym mlekiem. Krótko mówiąc ekspres do kawy Philips 3200 LatteGo spełnił nasze oczekiwania i cieszę się, że wzbogacił naszą kuchnię :)

Wracając do tiramisu. Oprócz biszkoptów nasączonych kawą kolejnym ważnym składnikem jest krem. Wiele osób rezygnuje z przygotowania tradycyjnego kremu do tiramisu, ponieważ wymaga on wykorzystania surowych żółtek. Żółtka nadają odpowiedniej lekkości i jest sposób aby z nich jednak bezpiecznie korzystać. Najlepiej jest ubijać żółtka z cukrem w tzw. Kąpieli wodnej. Wystarczy postawić szklane naczynie na garnuszku wypełnionym wrzątkiem i ubijać mikserem aż cukier się rozpuści i powstanie puszysta blada masa żółtkowa. Dzięki temperaturze żółtka się podgrzewają i jest to bezpieczny sposób na przygotowanie tiramisu.

Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje tiramisu. Możesz je przechowywać w lodówce do 3 dni. Białka możesz wykorzystać do przygotowania bezy.

Tiramisu
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
O
Ola
Zrobiłam dzisiaj, bez pasty waniliowej, ale i tak uważam że wyszło świetne 😋
Zdjęcie
BG
Bart Gryszko
Kiedy powtórka, Lenka?
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.