Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Pierwszy raz spróbowałam tego wypieku będąc we Włoszech, dokładnie w Rzymie. Ciasto dobrze zapamiętałam, ponieważ jest bardzo charakterystyczne i cudownie smaczne. Z zewnątrz chrupiące, w środku rozpływająca się ricotta i w dodatku jest jeszcze warstwa konfitury wiśniowej. Uwierz mi, to ciasto skradnie Twoje serce. Będziesz w szoku jak łatwo się je robi.
Jest to tradycyjne żydowskie ciasto. Pierwszy raz spróbowałam je zwiedzając żydowską dzielnicę w Rzymie. Piekarnia Boccione słynie z tradycyjnych wypieków. Łatwo jest ją przeoczyć – nie ma dużych szyldów i jest naprawdę malutka.
Ciasto powinno idealnie opatulać wnętrze, czyli ricottę. Były czasy, kiedy przez dekret papieski Żydzi nie mogli sprzedawać żadnych mlecznych wyrobów. Dlatego nadzienie było starannie chowane pod przykryciem ciasta. A dodatek wiśniowej konfitury miał dodatkowo maskować posmak ricotty.
Ciasto jest z zewnątrz wyjątkowo chrupiące. Natomiast w środku ricotta pozostaje płynna (chyba że będziesz trzymać ciasto w lodówce). Konfitura wiśniowa pasuje tu idealnie. I najlepsze w tym wypieku jest chyba jego banalność. Albo jego smak :)
Składniki
Przygotowanie
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.