Pielmieni

Według przepisu z 1855 r.

Czas przygotowania 120 minut
Czas gotowania 4 minut
Liczba porcji 80
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Pielmieni są daniem mojego dzieciństwa. Pamiętam jak odwiedzała nas babcia i w jeden dzień przygotowywała kilkaset pielmieni. Tak: kilkaset, ponieważ zaczynała lepić w okolicach 4 nad ranem i kończyła późnym popołudniem.

Pamiętam też jak byłam małą dziewczyną i z uwielbieniem patrzyłam na dłonie babci kiedy ugniatała ciasto. Surowe ciasto na pielmieni było tak cudownie miękkie i miało taki zapach, że je podkradałam i się nim zajadałam. Na szczęście babcia wszystko widziała i pilnowała, żebym "nie przesadziła" z tą ilością.

Oprócz tego w naszym domu czymś naturalnym było to, że każdy ma "swój sposób" na pielmieni. Jedni jedzą je z odrobiną masła i dużą ilością pieprzu, inni uwielbiają je ze śmietaną i z pieprzem, a jeszcze innym do szczęścia potrzebne było masło skropione kilkoma kroplami octu. Są też tacy, którzy uznają pielmieni tylko i wyłącznie podawane w rosole. Ja osobiście mam taką kombinację: śmietana, solidna dawka pieprzu i ocet.

Tak się składa, że pielmieni były też jednym z pierwszych dań, które Bartek spróbował w moim rodzinnym domu. Do dziś pamięta w jaki sposób podała je moja mama. I sam też mówi, że pielmieni są jego jednym z ulubionych dań.

Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że pielmieni nie zawsze były popularne w Rosji czy na Ukrainie. Jeden z pierwszych drukowanych przepisów na pielmieni pojawił się dopiero w 1855 roku. Wcześniej ta potrawa była uznawana za "obcą" i egzotyczną. Oryginalny przepis znajdziecie niżej, w formie zdjęcia.

Oryginalne pielmieni przygotowuje się z wieprzowiny. Jednak na przestrzeni wielu lat powstało wiele kombinacji. Moje ulubione pielmieni skrywają w sobie mieszankę mięsa wieprzowego i wołowego. Moja babcia ma też "swój sposób" na to, żeby farsz był aromatyczny, soczysty i wyrazisty.

Cieszę się, że dzisiaj mogę się z Wami podzielić przepisem na najlepsze i najpyszniejsze pielmieni. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 80 sztuk pielmieni. Dużo zależy od tego jakiej wielkości będą Wasze pielmieni.

PS ostatnio pielmieni jedliśmy razem z Julitą i Tomkiem, którego możecie również znać z magicznyskladnik.pl :) Dzięki Tomek za wybrane zdjęcia! :)

Pielmieni
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1855 roku

Oryginalny przepis na pielmieni znajdziecie poniżej w formie zdjęcia.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
L
lucyna
Jakieś 30 lat z okładem pracowałam w Warszawie w Pałacu Kultury i Nauki w rest. Trojka. Na pielmieni w rosole zjeżdżała w sobotnie popołudnia cała Warszawa i okolice. Szef kuchni, rdzenny Rosjanin wyczyniał cuda z tymi uszkami, ale nigdy przez 7 lat nie podawano ze śmietaną i octem. Były podawane czasami z prażoną cebulką { nie mylić ze smażoną. } pyszne.
AP
Adam Pytlik
Niestety nie wyszło Przy dodaniu tylko 200 ml wody do aż 700 gr mąki nie ma prawa wyjść jednolite i miękkie ciasto.
H
Halina
Oczywiście że z takich proporcji ciasto nie wyjdzie. Ja na 500g mąki daję 300ml wody bardzo gorącej + łyżeczka soli i łyżka tłuszczu. Po przestudzeniu dodaję jajko i zagniatam. Czasami trzeba dodać trochę mąki, w zależności id tego jak chłonnej mąki użyłam.
AC
Anna's cats
Dzień dobry, też ardzo lubię pielmieni - czy mogłabym prosić, aby przetłumaczyła Pani ten oryginalny przepis na j.polski?
SS
Samuel Siwek
Chyba u mnie jest inna woda i maka..dodalem calkiem chyba okolo 350 albo i wiecej wody.. z 200 ml byla tylko sucha kruszaka..🤔
MZ
Magdalena Zuzanna
Ja ide na łatwiznę bo dla czterech osób to ciexko ręcznie nadążyć 😉
Zdjęcie
GS
Gabriela Sadowniczek
Mam taką samą formę i jutro z córcią będziemy szaleć ;-)
WD
Walter Drejer
Ja jestem wycowany na mojej mamy recepty z Harbina, i jemy polewane sosem sojowym i czasami mieszane z octem-pyszne.
JW
Janusz Wojcieszczak
O przepraszam! Będę robił oczywiście;)!
JW
Janusz Wojcieszczak
Są przepyszne! Szczególnie z rosołkiem . Będę robiła częściej :)
MS
Mirosława Sasinowska
Jadłam pielmieni i czebureki w wykonaniu mojej znajomej z Kaukazu były przepyszne, czebureki już robiłam a jutro pielmieni oczywiście ze śmietaną, już nie mogę się doczekać.
SM
Szymon Matuszczak
Ten oryginalny przepis to Enigmą zaszyfrowany? :O
EL
Eunika Lash
Robiłam je już nie raz ale zastanawia mnie mrożenie :) czy moge mrozić pierogi na surowo czy muszę ugotowac i dopiero zamrozić?
IJ
Izabela Jarecka
Zawsze i każde pierogi mrożę na surowo. Najpierw rozłożone na desce, a jak się już zamrożą to przekładam do woreczków 🙂
MM
Miłosz Moczydłowski
Ujęło mnie to jak piszesz o jedzeniu bo wiążesz z gotowaniem tradycję i emocje.Spróbuję napewno Twoich pielmieni. Pozdrawiam Cię i życzę powodzenia :)Nina, dziewczyna z korzeni w Gruzji.
EK
Eli Kr
Uwielbiam pielmieni z wołowinką! W weekend będzie robione!. Fantastyczny przepis
LK
Ludmiła Komar
Zachecająco wygląda. Koniecznie spróbuję zrobić.
PS
Patrycja Stefańska
Wyszły mega!jednak z rosołem obłęd!!!
AK
Agnieszka Kazimierczuk
Cudne, zrobię na pewno. Tylko jedno pytanie: mrozi się surowe, przesyłane mąką?
AK
Agnieszka Kazimierczuk
Przesypane:)
JB
Janina Bachariew
U mnie robi się z samej wieprzowiny, najlepiej karczek ( szynka za sucha, ale wtedy dodaje sporo masła klarowanego, na którym to podduszam cebulkę). Podaję z rosołem, a póxniej "dopychamy się" z sosem sojowym lub naszymi Magami
MO
Magda Osmólska
Trochę czaso chłonne ale warto było
Zdjęcie
Awatar
Lena Gryszko
Jakie zgrabne Ci wyszły! <3
SP
Szymek Pe
A jakijś majeranek, czosnek cebula itp? Nie będzie zbyt płone?
MO
Magda Osmólska
Zrobiłam i są pyszne :)
Zdjęcie
Awatar
Lena Gryszko
Super! :) Wyglądają bardzo smakowicie <3
MB
Michalina Bień
Które kawałki mięsa najlepsze?
MW
Magdalena Wołoszyk
Czy pielmiei to to samo co litewskie kołduny? Do kołdunów do farszu dodaje się czosnek i majeranek. Widziała przepis na pelmiei z dodatikiem czosnku ale nie majeranku (YT - kanała dwóch rosjanek). Ale to chyba w sumie tylko regonalna różnica...
KS
Kinga Smolnik
Pielmienie bez czosnku to nie pielmienie :)
IR
Iwona Rutkowska
Też zrobię.. Wyglądają wybornie!
KT
Krystyna Twardowska
Dodalam do mięsa trochę majeranku i czosnku
PT
Paweł Tomecki
Zaraz bierzemy się z żoną do roboty ;) Na pierwszy ogień nasze polskie pierogi z grzybami i kapustą kiszoną a potem pielmieni :)
MO
Magda Osmólska
Wspaniały przepis , do roboty Magda ...
AS
Ania Stelmach
Czy podana ilość wody wystarczy przy takiej ilości mąki?
Awatar
Lena Gryszko
Każda mąką ma inną "suchość :) Tak jak ja robiłam, to spokojnie mi wystarczyło, żeby ciasto było elastyczne i miękkie. Ale jeżeli będziesz widziała, że ciężko się wyrabia, to dolej odrobinę letniej wody :)
AS
Ania Snoch
witam może mi ktoś powiedzieć ile mniej więcej sztuk wychodzi z tych składników? �
AS
Ania Snoch
Lena Gryszko dziękuję za odpowiedź :)
Awatar
Lena Gryszko
Ok 80 :)
KF
Kasia Fifi
Jutro, jutro jutro... w rosołku :D mmm.. juz mi slinianki wariują :D
Awatar
Lena Gryszko
Daj znać jak Ci smakuą :-)
RK
Raisa Karaś
super
AG
Alicja Gach
Muszę spróbować �
KA
Katarzyna Andrzejczak
Takich jeszcze nie robiłam > zawsze z mięsa gotowanego > chyba czas na spróbowanie tak zachwalanych pierożków :)
TB
Teresa Bulas
A ja zawsze robie z surowego mięsa. Mielonego razem z cebulką i dodaje do farszu jajko surowe całe oraz pieprz i sól. Łopatka jest najlepsza ale karczek tez może być. To przepis mojej mamy a ja też mam już 62 lata !
DA
Daniel Abramek
Po pracy jadę po wołowinkę:)
DA
Daniel Abramek
Smaczne? Naturalnie. A udać , się udały, mimo braku cierpliwości przy zawijaniu uraczyłem domowników pysznym obiadkiem :) I polecem sposób podania taki jak autorka, ze śmietaną i pieprzem, naprawdę pycha.
Zdjęcie
KK
Krystyna Kornatowska
Koniecznie poinformuj czy udały sie i czy były smaczne.Powodzenia.
Awatar
Lena Gryszko
Mega <3 !!! :D
KK
Krystyna Kornatowska
Tak mnie zaintrygowały pielmieni,ze znów studiuje przepis i przynudze jeszcze jednym pytaniem.Czy mięso do krążków z ciasta wkładam surowe,jeżeli tak to czy zdąży ugotować sie w ciagu paru minut?Wolowina moze byc i niedogotowaną,ale wieprzowiny nie jestem taka pewna.
Awatar
Lena Gryszko
Krysiu, koniecznie surowe mięso wkładamy do środka ☺️ wszystko się ugotuje! Właśnie na tym polegają pielmieni ☺️
UK
Urszula Kleczek
SUPER WYGLĄDAJĄ BEDĘ ROBIŁA
Awatar
Lena Gryszko
Marcin, 200 ml wody powinno wystarczyc ale kezeli wg Ciebie ciasto wychodzi za twarde to spokojnie dolewaj nastepnym razem wiecej. Wazne zeby dodawac wode o letniej temperaturze, lepiej to dziala na make i ciasto jest wtedy mieciutkie :)
Awatar
Lena Gryszko
Bardzo się cieszę ❤️
KK
Krystyna Kornatowska
Nie bardzo odgaduje jaki maja mieć kształt,czy uszek,czy pierogów,czy jeszcze inny,czy to bez znaczenia.?Slyszalam,ze sa pyszne,ale nigdy nie robiłam,chyba nadeszla pora aby spróbować.
GS
Gabriela Sadowniczek
Lena Gryszko Witam serdecznie muszę sprostować informacje, co do kształtu pilimieni, oryginalne nie wygldają tylko jak typowe uszka tylko małe pierożki. Kupiłam na Białorusi specjalną formę i jutro bedę robić je z Pani przepisu i wstawię zdjęcia :)
Awatar
Lena Gryszko
Krystyno, koniecznie uszka! ☺️ Pielmieni jada się tak, że całe wkłada się do buzi - dlatego muszą to być zgrabne uszka. Lepi się je w ten sposób, że kształtujesz normalnego pierożka po czym łapiesz za końce i je ze sobą łączysz ☺️
KK
Krystyna Kornatowska
Dzieki,no to juz wszystko wiem dokladnie jak zrobie powiadomie a moze I przesle zdjecie co I jak mi wyszlo.Wolowine mielona dobrej jakosci mam,tylko jeszcze dokupie dobra wieprzowinę Niech będzie i upał robię!Pozdrawiam serdecznie z upalnej Virgini.
KK
Krystyna Kornatowska
Zdjęcie
KK
Krystyna Kornatowska
Zdjęcie
Awatar
Lena Gryszko
Super! Czekam na zdjęcie! ❤️ Pozdrowienia z tropikalnej Polski
ZK
Zuzia Kl
Zrobie
Awatar
Lena Gryszko
Super! :)
KK
Krystyna Kornatowska
Dziękuje,rozumiem i będe próbować ,ale za trochę bo u mnie upały dochodzą czasami do 40 C i nie mam juz siły na nic.
HR
Halina Rajska
Przypominają mi się uszka z mięsem pozdrawiam
SB
Stefania Benedyka
musze zrobic i zobaczymy jak wyjda
AS
Ania Strugala
Fantastyczne przepisy , jutro zabieram się za Pielmieni
JB
Joanna Borawska
Mięso ma być surowe czy ugotowane? Nigdzie nie znalazłam informacji.
IJ
Izabela Jarecka
Zrobione😁 dodałam do farszu czosnku i cebulki podsmażonej i są mega dobre
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.