Pierogi nadziane twarogiem i rodzynkami :-) Ja je uwielbiam posypać jeszcze cynamonem. Zajadam się nimi. Mam nadzieję, że Wam też posmakują.

Pierogi z twarogiem i rodzynkami

Pierogi z twarogiem i rodzynkami

Składniki

  • Szczypta soli
  • Garść rodzynek
  • 30 g cukru
  • 150 ml wody
  • 1 szt jajek
  • 250 g przesianej mąki
  • 250 g twarogu

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewam, wsypuję szczyptę soli i wlewam ciepłą wodę. Zagniatam ciasto.
  2. Przygotowuję twarożek: wbijam całe jajko, dodaję cukru i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszam.
  3. Rozwałkowuję ciasto, odciskam za pomocą szklanki placuszki, nakładam twarożek i zlepiam brzegi.
  4. Pierogi wrzucam do wrzącej i osolonej wody. Podaję je z naturalnym jogurtem, posypuję cukrem i cynamonem.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Utrzeć świeżego sera lub twarogu, wbić dwa jajka, wsypać cukru, drobnych rodzenków, wymieszać dobrze i na rozwałkowane ciasto układać kupkami, zawijać ciasto, wykrawać ząbkowym kółkiem, posmarować brzegi białkiem lub wodą i wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Skoro wypłyną wyjąć na półmisek.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko