Pamiętam jak kiedyś zatrzymałam się na jeden dzień w Wiedniu. W jednej z restauracji otrzymaliśmy z Bartkiem przystawkę. Była to sałatka ziemniaczana. Niby nic takiego. Zwykłe ziemniaki, a jednak zjedliśmy ją ze smakiem.
Kilka dni temu natknęłam się na przepis. Opis wskazywał na to, że jest to właśnie ta pozycja, którą kiedyś nam zaserwowali w wiedeńskiej restauracji. I faktycznie! :-)
W oryginale użyty został ocet. Ja zamiast tego dodałam kilka kropel soku z cytryny.
Przepis pochodzi z 1904r.


Sałatka ziemniaczana
Składniki
- Szczypta soli i pieprzu
- 3 łyżki oliwy
- 1 szt cytryny
- 1 szt dymki cebuli
- 4 szt ziemniaków
Przygotowanie
- Ziemniaki obieram i gotuję zwykłym sposobem. Pilnuję, żeby nie były rozgotowane.
- Ostudzone ziemniaki kroję na cienkie plasterki.
- W osobnym naczyniu przygotowuję zalewę: oliwę, kilka kropek cytryny, szczypta soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszam.
- Przygotowanym sosem zalewam ziemniaki. Na koniec posypuję je pokroją dymką cebuli.



Treść oryginalna przepisu z 1904 roku
Ugotowane i wystudzone kartofle pokrajać w paseczki lub cienkie plasterki, wymieszać z octem, oliwą, solą i pieprzem, włożyć w salaterkę, a z wierzchu posypać szczypiórkiem.Pokaż więcej »




Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

