Sałatka ziemniaczana

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Liczba porcji 4
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Pamiętam jak kiedyś zatrzymałam się na jeden dzień w Wiedniu. W jednej z restauracji otrzymaliśmy z Bartkiem przystawkę. Była to sałatka ziemniaczana. Niby nic takiego. Zwykłe ziemniaki, a jednak zjedliśmy ją ze smakiem.

Kilka dni temu natknęłam się na przepis. Opis wskazywał na to, że jest to właśnie ta pozycja, którą kiedyś nam zaserwowali w wiedeńskiej restauracji. I faktycznie! :-)

W oryginale użyty został ocet. Ja zamiast tego dodałam kilka kropel soku z cytryny.

Przepis pochodzi z 1904r.

Sałatka ziemniaczana
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Ugotowane i wystudzone kartofle pokrajać w paseczki lub cienkie plasterki, wymieszać z octem, oliwą, solą i pieprzem, włożyć w salaterkę, a z wierzchu posypać szczypiórkiem.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
WI
Wojciech Ignacy Hawliczek
Ziemniaki gotuje sie poprostu al dente (widelec trudno wchodzi w ziemniak). Ziemniaki kroimy jeszcze bardzo cieple i zalewamy goraca zalewa, zeby ziemniaki wciagnely troche zalewy. Obowiazkowo musi byc ocet z bialego wina, (zadna cytryna) sol, swiezo mielony czarny pieprz i spora szczypta cukru do zalewny. Oprocz dymki cebuli kroimy w polplasterki kilka rzodkiewek. Teraz jest przepis oryginalny z Wiednia. Takie jadalem zawsze w roku 1971. Pozdrawiam
Awatar
Lena Gryszko
Dzięki za podzielenie się swoim przepisem. Pozdrowienia!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.