Pamiętam jak kiedyś zatrzymałam się na jeden dzień w Wiedniu. W jednej z restauracji otrzymaliśmy z Bartkiem przystawkę. Była to sałatka ziemniaczana. Niby nic takiego. Zwykłe ziemniaki, a jednak zjedliśmy ją ze smakiem.

Kilka dni temu natknęłam się na przepis. Opis wskazywał na to, że jest to właśnie ta pozycja, którą kiedyś nam zaserwowali w wiedeńskiej restauracji. I faktycznie! :-)

W oryginale użyty został ocet. Ja zamiast tego dodałam kilka kropel soku z cytryny.

Przepis pochodzi z 1904r.

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Składniki

  • Szczypta soli i pieprzu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szt cytryny
  • 1 szt dymki cebuli
  • 4 szt ziemniaków

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieram i gotuję zwykłym sposobem. Pilnuję, żeby nie były rozgotowane.
  2. Ostudzone ziemniaki kroję na cienkie plasterki.
  3. W osobnym naczyniu przygotowuję zalewę: oliwę, kilka kropek cytryny, szczypta soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszam.
  4. Przygotowanym sosem zalewam ziemniaki. Na koniec posypuję je pokroją dymką cebuli.

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Ugotowane i wystudzone kartofle pokrajać w paseczki lub cienkie plasterki, wymieszać z octem, oliwą, solą i pieprzem, włożyć w salaterkę, a z wierzchu posypać szczypiórkiem.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko