Sernik cytrynowy

Według przepisu z 1837 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 40 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Jeżeli są tutaj miłośnicy serników i to w dodatku cytrynowych i takich mocno wilgotnych to ten przepis jest w sam raz dla nich :) Testowałam kilka przepisów i ten jest jednym z moich ulubionych <3 Co ciekawe, przyrządzamy go na samych żółtkach. Jest bardzo delikatny i rozpływa się w ustach. A z białek zawsze można zrobić bezę - będzie dobra do innych deserów :) (Przepis na bezy też znajdziecie na blogu :) ) Z podanych proporcji wychodzi sernik z ok. 10 porcjami ciasta.

Sernik cytrynowy
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1837 roku

Lemon Cheesecakes. Boil the peel of two large lemons, pound well in a mortar with a quarter of a pound of loaf sugar, the yolks of six eggs, half a pound of fresh butter, and some curd beaten fine.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
JD
Jadzia Dzida
Ciasto idealnie wyszło. Ja zamiast mąki ziemniaczanej dodałam jeden budyń waniliowy i sparzone rodzynki do masy. A krem? Migdałami muśnięty. Palce lizać!! Dzięki za przepis...🫠
Zdjęcie
NF
Nanu Fish
Zdjęcie
EW
Emi Waw
Wygląda pysznie! A co to za masa na wierzchu?
Awatar
Lena Gryszko
Emilio, to jest lemon curd przepis na ten krem znajdziesz tu: http://przepisytradycyjne.pl/makaroniki/
BP
Baalicki Paatryk
Przepis hmm słaby. Zrobiłem według proporcji i niestety ciasto siadło. Za dużo soku z cytryny, twaróg nie miał jak się związać. Niestety muszę wyrzucić ciasto, ale już wiem czego nie robić przynajmniej z sernikiem.
Awatar
Lena Gryszko
Bardzo mi przykro, że Twój sernik nie wyszedł odpowiednio. Może za krótko był pieczony? W każdym razie mam nadzieję, że kolejne przepisy Cię nie zawiodą :) . Trzymaj się!
MK
Maria Kość
Wspaniale przepisy, gratuluje pyslu
NF
Nanu Fish
Zrobiłam bo przepis bardzo mnie zachęcil. Poki co wygląda na bardzo ale to bardzo mokry po wyjęciu z lodówki, no i w piekarniku się...gotował. No ale zobaczymy, jestem pełna nadziei ;-)
Awatar
Lena Gryszko
Nanu Fish to prawda, sernik jest baaardzo wilgotny :-)
NF
Nanu Fish
Sernik jest bardzo smaczny no ale ta konsystencja... Mysle ze mozna dodac spokojnie dwie lub trzy lyzeczki tej mąki ziemniaczanej ;)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.