Zakwas na chleb

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 48 minut
Czas gotowania 0 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Rodzaj kuchni
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

W końcu nadszedł czas, żeby zabrać się za pieczenie chleba na zakwasie. Jednak najpierw trzeba sobie taki zakwas zrobić. Powiem otwarcie, na początku była to dla nas czarna magia. Jak się taki zakwas przygotowuje, jak się później go używa i w ogóle jak się zabrać do takiego chleba? Milion pytań na początku ale to naturalne, bo temat był dla nas totalną zagadką. Okazało się, że proces przygotowywania zakwasu na chleb wcale nie jest taki trudny. I mogę teraz tak o tym pisać, dlatego, że to właśnie Bartek hodował, karmił i czytał o naszym zakwasie :) Ja tylko obserwowałam z boku, a później zajadałam się chlebem :)

Przepis na zakwas jest banalnie prosty, trzeba tylko pamiętać o kilku sprawach. Po pierwsze do zakwasu potrzebujemy tylko dwóch rzeczy: żytniej mąki razowej i wody o letniej temperaturze. Aby nasz zakwas na chleb dobrze się rozwijał i rósł w siłę, to powinniśmy trzymać go w ciepłym miejscu. Możemy postawić słoik blisko kaloryfera. Uważajmy jednak, żeby nasz zakwas nie zaczął zbytnio buzować, bo po prostu ze słoika zacznie uciekać (widziałam na własne oczy!) Jeżeli mamy litrowy słoik to bezpiecznie będzie, żeby zakwas sięgał do połowy tego słoika. Kolejna sprawa jest taka, że zakwas trzeba karmić. Oznacza to, że każdego dnia dodajemy do zakwasu określoną ilość mąki żytniej razowej i taką samą ilość wody. Przykładowo: wsypujemy 50g mąki, to też dolewamy 50g wody. Zakwas karmimy każdego dnia. Jeżeli wyjeżdżamy, nie mamy komu pod opiekę zostawić naszego zakwasu albo po prostu dochodzimy do wniosku, że koniec z tym codziennym dokarmianiem, to wstawiamy zakwas do lodówki i nic więcej do niego nie dodajemy. Możemy go w ten sposób “uśpić” do 14 dni. Po tem trzeba znów wyjąć go na 2-3h, dokarmić i znowu możemy go uśpić. W sytuacji kiedy cały czas karmimy nasz zakwas, to może on tak stać w nieskończoność a im starszy tym będzie silniejszy. To co jest szalenie ważne, to fakt, że za każdym razem kiedy wykorzystujemy zakwas do pieczenia chleba, to pamiętajmy aby zostawić sobie trochę zakwasu (przykładowo, mam w słoiku 200g zakwasu, 100g zużywam przy pieczeniu chleba, 100g zostawiam w słoiku i dosypuję do niego 50g mąki oraz 50g wody). Dosypmy mąki, dodajmy wody i nasz zakwas będzie dalej sobie rósł. Wyrabianie chleba na swoim zakwasie wcale nie jest trudne. Po połączeniu mąki i wody, pierwszy zakwas do wypieku chleba będzie gotowy po 48h. Gdy macie już wyhodowany zakwas ale potrzebujecie większą jego ilość i chcecie go rozmnożyć, wystarczy dodać mąkę i wodę a następnie odczekać 12h. Spodziewajcie się niedługo przepisu na chleb na zakwasie :)

Zakwas żytni
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Litr mąki razowej żytniej zaparzyć wodą na gęsto i postawić w ciepłem miejscu na 48 godzin.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
SW
Syl Wia
Czy mogę prosić o podpowiedź jaki typ mąki? Żytnia 720, czy 2000?
MW
Małgorzata Witkowska
Czy mogę prosić o przepis na ten chlebek na zakwasie
GC
Grażyna Czarnecka
Mnie jednak nie wyszedł. Zrobiłam tradycyjną drogą i cudown ie sie sprawdził.
GC
Grażyna Czarnecka
Czy można żeby było szybciej zrobić zakwas do chleba z barszczu białego w płynie
BE
Beata Ewa Bartnicka
wykorzystałam ostatnio taki zakwas w słoiku Vortumnus żurek...chleb wyszedł wyśmienity- dla pewności dosypałam torebkę Drożdżý suchych z Kaufland- nie czuć ich wcale. Chleb ogromiasty wyszedł mimo że rosł w chłodzie
AK
Agnieszka Kleszcz
Czy mogę prosić o tytuł książki z której pochodzą te przepisy?
AZ
Aneta Zonenberg
czy można żytni zakwas nakarmić inną mąką np orkiszową?
MD
Maria Dajczak
Lucyna Iwanków
LI
Lucyna Iwanków
można
BT
Bożena Trojok
Osobiście robię na swojskim zakwasie żurku :) też pychotka.
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.