Cebulowa z grzanką i rozpływającym się serem? Propozycja na dzisiaj! :)


Uwielniam zupę cebulową. Kiedy jest idealnie doprawiona, a ser elastycznie się ciągnie, to jestem przez chwilę w siódmym niebie. Cebulowa wychodzi genialna. Poniżej oryginalny przepis z 1904r.:


Zupa cebulowa
Składniki
- Rozmaryn
- Kromka chleba
- Szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 chochle wywaru warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 szt mozarelli
- 4 szt cebuli
Przygotowanie
- Cebule obieram i siekam w piórka.
- Rozgrzewam w rondelku łyżkę masła i dodaję cebulę. Cebula powinna się dusić do momentu aż będzie miękka i złocista.
- Wlewam wywar, doprawiam wszystko solą i pieprzem. W szklance z odrobiną wody mieszam łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wlewam to do cebulowej.
- Do prawie gotowej cebulowej wkładam kromkę chleba i kawałek mozarelli lub ulubionego sera. Nie zapominam też o rozmarynie.
- Naczynie z cebulową wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, z ustawieniem na grzanie górne. Ser powinien się całkowicie rozpuścić po ok. 20 minutach.



Treść oryginalna przepisu z 1904 roku
“Na 4 osoby 4 cebule zwyczajne lub kto może 2 hiszpańskie, pokrajać w cienkie plastry i udusić nawpół rumiano w maśle, rozprowadzić oddzielnie ugotowanym mocnym rosołem dodając do niego 4 łuty bulionu, dodać soli, pieprzu i gotować przez 10 minut. >Następnie zupę zaprawić łyżką mąki kartoflanej, rozbitej w odrobinie zimnej wody, a po zaprawieniu zagotować. Na wydaniu sparzyć łyżką zupy, szczptę tymianku i wlać przez sitko w wazę. >Do zupy zebulowej podaje się oddzielnie duże cienkie grzanki z białego chleba, ususzone w piecu i tarty ser szwajcarski. Grzanki te można od razu włożyć na wierzch zupy, wplawszy zupę w wazę, a posypawszy ją suto serem, wstawić na kilka minut do pieca; gdy się kożuch tworzy, wyjąć wazę i podać do stołu.”Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 


O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

