Bardzo lekka ale sycącą :-) Zupa z młodych ziemniaków i młodych porów. Nie mogłam przejść obok nich obojętnie. I wylądowały w garnku!


Zupa z młodych porów i kartofli
Składniki
- Szczypta soli, pieprzu i liść laurowy
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka masła
- 800 ml wody
- 2 szt pora
- 400 g ziemniaków
Przygotowanie
- Ziemniaki obieram i kroję w plasterki. Do wody, w której będą się gotować dodaję szczyptę soli, liść laurowy i pieprz w ziarnach. Ziemniaki ustawiam na ogniu.
- Przygotowuję pora: płuczę, osuszam i kroję w talarki. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Podduszam pora (ok 8 minut).
- W chwili kiedy ziemniaki są już miękkie dodaję podsmażonego pora.
- Na pateni, na której dusił się por rozprowadzam łyżkę masła i dodaję łyżkę mąki - tak przygotowaną zasmażkę dodaję do zupy.
- Doprawiam jeszcze ewentualnie solą, pieprzem i gotowe.



Treść oryginalna przepisu z 1904 roku
Na 4-5 osób wziąć 4-5 korzonków młodego pory, który pokrajać w paski i poddusić w maśle. Oddzielnie ugotować 8-10 kartofli obranych i pokrajanych w plasterki, dodając 2 listki bobowe, kilka ziarn pieprzu i soli do smaku. Gdy kartofle miękkie, dodać pory, raz zagotować, a na maśle pozostałem przyrumienić małą łyżkę mąki, którą zaprawić zupę, a w wazę wsypać trochę siekanego zielonego koperku i pietruszki.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 


O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

