Bardzo lekka ale sycącą :-) Zupa z młodych ziemniaków i młodych porów. Nie mogłam przejść obok nich obojętnie. I wylądowały w garnku!

Zupa z młodych porów i kartofli

Zupa z młodych porów i kartofli

Składniki

  • Szczypta soli, pieprzu i liść laurowy
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 800 ml wody
  • 2 szt pora
  • 400 g ziemniaków

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieram i kroję w plasterki. Do wody, w której będą się gotować dodaję szczyptę soli, liść laurowy i pieprz w ziarnach. Ziemniaki ustawiam na ogniu.
  2. Przygotowuję pora: płuczę, osuszam i kroję w talarki. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Podduszam pora (ok 8 minut).
  3. W chwili kiedy ziemniaki są już miękkie dodaję podsmażonego pora.
  4. Na pateni, na której dusił się por rozprowadzam łyżkę masła i dodaję łyżkę mąki - tak przygotowaną zasmażkę dodaję do zupy.
  5. Doprawiam jeszcze ewentualnie solą, pieprzem i gotowe.

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Na 4-5 osób wziąć 4-5 korzonków młodego pory, który pokrajać w paski i poddusić w maśle. Oddzielnie ugotować 8-10 kartofli obranych i pokrajanych w plasterki, dodając 2 listki bobowe, kilka ziarn pieprzu i soli do smaku. Gdy kartofle miękkie, dodać pory, raz zagotować, a na maśle pozostałem przyrumienić małą łyżkę mąki, którą zaprawić zupę, a w wazę wsypać trochę siekanego zielonego koperku i pietruszki.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko