Najprostsze na świecie babeczki waniliowe. Możesz je udekorować jak tylko chcesz, chociaż najłatwiejszy sposób to polewa z białej czekolady i jogurtu.

Babeczki waniliowe

babeczki waniliowe

Babeczki waniliowe

Składniki

  • 120 g mąki pszennej typ 450
  • Polewa: tabliczka białej czekolady i łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 szt jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 120 g masła
  • 150 g cukru
  • Ziarenka z całej laski wanilii
  • 160 ml mleka

Przygotowanie

  1. Zmiksuj na puszystą masę masło i cukier. Dodawaj po kolei jajko i cały czas miksuj. Dodaj ziarenka laski wanilii i miksuj przez ok 3 minuty.
  2. Zmniejsz obroty miksera, dodaj szczyptę soli i stopniowo dodawaj mąkę na przemian z mlekiem. Na koniec wsyp proszek do pieczenia, krótko zmiksuj.
  3. Przełóż ciasto do papilotek i wstaw do piekarnika (170 stopni, grzanie góra-dół) i piecz przez 20 minut.
  4. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę, dodaj łyżkę jogurtu i wymieszaj dokładnie. Polej polewą babeczki jak tylko ostygną.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko