Babka wielkanocna bez ani grama cukru ale słodka! Dzieje się tak dzięki bananom i daktylom.
Jest to wypiek, który idealnie nadaje się dla najmłodszych i smakuje równie dobrze tym większym :) Szybka w wykonaniu, prosta i bardzo smaczna!

Babka wielkanocna bez cukru

Składniki

  • 3 szt bananów
  • 250 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 100 g suszonych daktyli
  • 110 g masła
  • 60 g mielonych migdałów
  • 2 szt jajek
  • 90 g jogurtu naturalnego
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszu do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie

  1. Rozgniatam widelcem banany. Daktyle zalewam odrobinką wrzątku i blenduję na gładko. Łączę ze sobą banany, daktyle, jogurt i ziarenka z laski wanilii.⁣
  2. Masło ucieram z syropem klonowym na jednolitą masę. Dodaję jajka i cały czas miksując dodaję sypkie składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, mielone migdały. Miksuję przez chwilę do uzyskania jednolitej masy. Dodaję masę bananową i chwilkę miksuję tylko do połączenia się składników.
  3. Formę do ciasta smaruję masłem i obsypuję mąką. Wstawiam ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piekę przez 40 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika oprószam cukrem pudrem z ksylitolu. ⁣
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko