Wielkanocna perliczka: gotowanie z Kenwood & Michelem Moran

Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 40 minut
Liczba porcji 4
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Na zaproszenie marki Kenwood miałam przyjemność uczestniczyć w jednych z ciekawszych warsztatów. W kameralnym gronie spotkaliśmy się w warszawskim studio kulinarnym po to aby zmierzyć się ze zdrowymi i wielkanocnymi recepturami. Cieszę się, że mogę się z Tobą podzielić przepisem na naprawdę udany, wielkanocny obiad. Co powiesz na perliczkę z musem z groszku doprawionego miętą w asyście chrupiącej marchewki i konfitury z czerwonej cebuli, a na deser kawałek babki migdałowo-bananowej słodzonej suszonymi daktylami? Zdrowo, wiosenne i naprawdę świątecznie!

Spotkanie podzielone było na dwie części. Na początku zostaliśmy podzieleni na cztery 2-osobowe zespoły. Miałam przyjemność gotować z Wiktorią, przesympatyczną dziennikarką popularnego portalu parentingowego mamadu.pl. Ucieszyłam się, kiedy Wiktoria entuzjastycznie zareagowała na zaproponowany przeze mnie przepis.

Zdecydowałam się na opracowanie przepisu na babkę wielkanocną, która będzie odpowiednia dla najmłodszych, a smakowo będzie też przypominała tradycyjne, wielkanocny wypiek. Wyzwanie było całkiem spore, ponieważ zależało mi na tym aby babka była wystarczająco słodka bez użycia ani grama cukru. Dzięki mojej 7-miesięcznej Olivce jestem na etapie opracowywania zdrowych przepisów, dlatego z wielką chęcią poświęciłam kilka wieczorów, żeby przepis na babkę był naprawdę zadowalający. Ostatecznie powstała migdałowo-bananowa babka słodzona suszonymi daktylami. Na wierzchu babka została posypana cukrem pudrem z ksylitolu.

W kolejnej części spotkania miałyśmy możliwość gotować równolegle z Panem Michelem, który jest ambasadorem marki Kenwood. Był to bardzo dynamiczny i ekscytujący czas. Pan Michel zaproponował aby przygotować wielkanocny obiad w postaci dania z piersi perliczki podawanej z musem z zielonego groszku doprawionego miętą oraz konfiturą z czerwonej cebuli. Chrupkości i słodyczy temu daniu nadawała dodatkowo lekko podsmażona marchewka. Całość doprawiona była mielonymi pistacjami. Przyznam otwarcie: po raz pierwszy podczas gotowania z wielką chęcią skorzystałam z pomocy robota kuchennego. W tym wypadku były to roboty Kenwood z serii Chef XL Titanium. Są to te same roboty kuchenne, z których korzystają uczestnicy Masterchef’a. Tempo podczas gotowania z Panem Michelem było na tyle szybkie, że robot kuchenny Kenwood szybko poszedł w ruch! Wiecie, że rzadko korzystam z dodatkowych urządzeń podczas gotowania ale tutaj faktycznie funkcje robota kuchennego Kenwood były bardzo pomocne. Najbardziej zaskoczyło mnie to, że mogłam w tym samym momencie wykonać dwie czynności, przykładowo zmielić pistacje oraz pokroić cebulę na drobną kostkę.

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie obiadu zaproponowanego przez Pana Michela jest skomplikowanym i czasochłonnym procesem. Jednak nic bardziej mylnego. Całość została przygotowana w niecałą godzinę. Cudowne było to, że Pan Michel z chęcią przemycał smaczki i triki kuchenne. Przykładowo: czy wiesz, że groszek ugotowany we wrzątku z dużą szczyptą soli zachowa swój piękny zielony kolor jeżeli będziesz go gotować nie dłużej jak 2,5 minuty? Albo czy wiesz, że pierś perliczki może być cudownie chrupiąca a zarazem soczysta jeżeli najpierw podsmażysz ją przez kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni, a dopiero później włożysz do piekarnika? Każdą wskazówkę od Pana Michela skrzętnie zapisywałam w swojej pamięci :)

Uwielbiam uczestniczyć w warsztatach, z których wychodzę naładowana pozytywną energią i z chęcią do rzucenia wszystkiego byleby tylko móc gotować. Takie właśnie były te warsztaty i cieszę się, że Kenwood mnie na nie zaprosił. Też możesz się kulinarnie zainspirować zaglądając tu. Otrzymałam pytania, czy jest możliwość w przyszłości aby dołączyć do mnie do uczestnictwa w tego typu warsztatach – jeżeli tylko masz taką chęć, to napisz do mnie prywatną wiadomość na Instagramie albo Facebooku. Przy najbliższej okazji też się do Ciebie odezwę. W końcu już raz zabrałam ze sobą jedną czytelniczkę na podobne warsztaty więc czemu ma się to ponownie nie udać? :) Tymczasem, jeżeli wypróbujesz któryś z poniższych przepisów, to koniecznie daj znać!

Piersi perliczki z musem z zielonego groszku i miętą oraz konfiturą z czerwonej cebuli i pistacjami
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.