Rzadko kiedy spotykam osobę, które zdecydowanie stwierdzi, że zrobienie idealnej bezy jest łatwe. Nieraz widziałam jak doświadczone w kuchni osoby zaczynały się denerwować jak musiały przygotować bezę w nowym miejscu (korzystając z nieznanego im do tej pory piekarnika). Ja sama przeszłam trudną drogę w pieczeniu idealnej bezy. Zdradzę Ci sekret: kluczem do upieczenia wymarzonej bezy jest tak naprawdę piekarnik. A właściwie, to jak bardzo i jak dobrze go znasz.

Bezy z kremem

Beza to nic innego jak ubite białka z dodatkiem cukru. Nic więcej! Łamigłówka zaczyna się w momencie kiedy wstawiasz bezy do piekarnika. Odpowiednia temperatura, odpowiednia wilgotność, odpowiedni czas suszenia - to wszystko decyduje o tym, jak wyjdzie Twoja beza. Istnieje cała masa receptur na idealną bezę: jedni pieką w stałej temperaturze, inni zmieniają termperaturę, jedni pieką przez kilkadziesiąt minut, a inni nawet przez 5 godzin.

beza z kremem

Pół żartem, pół serio, ale wydaje mi się, że łatwiej by nam wszystkim było gdyby każdy, kiedy podaje przepis na swoją bezę podawał też model piekarnika z którego korzysta 😃 Tak więc jeżeli za pierwszym, za drugim, a nawet i za piątym razem nie wyjdzie Ci beza, to nie dramatyzuj! ❤ Po prostu piecz kolejne bezy i manewruj z ustawieniami grzania 😃 A co z żółtkami? Lody ❤ Zrób najlepsze na świecie, domowe lody 😃 Na blogu znajdziejsz kilka przepisów, wybierz swój ulubiony smak i rób zapasy w zamrażalniku.

Krem

Składniki

  • Do smaku mleczko karmelowe z tubki
  • Pół łyżeczki kakao
  • Garść suszonych daktyli
  • Prażone: orzechy włoskie, orzechy pekan
  • 100 ml śmietanki 30 proc
  • 250 g mascarpone

Przygotowanie

  1. Mascarpone, śmietankę kremówkę i odrobinę (do smaku) skondensowanego mleczka umieszczam w misie i zaczynam miksować na jednolitą masę.
  2. Dodaję do masy uprażone wcześniej bakalie: orzechy włoskie, orzechy pekan, suszone daktyle. Dosypuję odrobinę kakao.
  3. Mieszam dokładnie i przygotowaną masą przekładam bezy.

Bezy

Składniki

  • 220 g drobnego cukru
  • 4 szt białek

Przygotowanie

  1. Oddzielam białka od żółtek. Upewniam się, czy naczynie, w którym będę ubijać białka jest czyste i suche.
  2. Zaczynam ubijanie białek. Jak tylko uformuje się sztywna piana, zaczynam dodawać stopniowo drobny cukier. Testowałam z różnymi rodzajami cukru: ze zwykłym, z drobnym, z cukrem pudrem i zdecydowanie najlepiej się sprawdza ten “drobny”. Znajdziesz go praktycznie w każdym sklepie spożywczym.
  3. Blachę do pieczenia wykładam papierem i formuję zgrabne kształty bezików. Pamiętaj o tym, żeby zachować odstępy, ponieważ beza w trakcie pieczenia lekko się rozrasta.
  4. Bezy wstawiam do piekarnika rozgrzanego góra-dół i piekę przez 2 godziny przy 120 stopniach.
  5. Gotowe bezy delikatnie usuwam z papieru do pieczenia i przekładam kremem.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Ubić tęgą pianę z pięciu białek dosypując przy końcu po łyżce 1/4 kg cukru, wymieszać lekko, kłaść okrągłe kupki i wstawić do letniego pieca aby wyschły.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.