Rodzajów ciastek jest niezliczona ilość, są kruche, maślane, z cukrem lub bez. Mogą być cytrynowe, cynamonowe, ale te są migdałowe, chrupiące i bardzo smaczne, a na dodatek przepis jest bardzo prosty.

Subskrybuj

Tym razem pomogła mi bratanica, Zosia miała mnóstwo frajdy podczas przygotowywania, a później wyrabiania ciasta. Ciastka migdałowe świetnie smakują, a przy okazji zapach migdałów rozchodzi się po całym domu.

Biscotti

Składniki

  • 100 g cukru
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 szt całych jajek
  • 400 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g migdałów bez skórki
  • mąka do posypania

Przygotowanie

  1. Pół szklanki cukru, pół szklanki oliwy i odrobina esencji- wszystko razem zmiksowałam.
  2. Dodałam dwa jajka, odrobinę mleka i ostatnie miksowanie.
  3. Dodaję dwie szklanki mąki pszennej, odrobinę proszku do pieczenia i wszystko wymieszałam.
  4. Na koniec 3/4 szklanki migdałów, ostatnie mieszanie i lekkie wyrabianie ciasta na stolnicy.
  5. Wyrobione ciasto formuję na podłużny walec, lekko spłaszczam i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z opcją góra-dół. Piekę przez 15 minut i przewracam ciasto na drugą stronę. Piekę przez kolejne 10 min i kroję na kawałki. Podpiekam jeszcze przez 5 min.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko