Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Ostatnio w sklepie chciałam sobie kupić ciastka cynamonowe. Takie zwykłe, kruche z cynamonem. Jak przeczytałam skład to od razu musiałam odłożyć je na półkę. Po co w zwykłych ciastkach szlaczek dziwnych składników? Nic nie poradzę na to, że za cynamonem przepadam, więc dzielę się z Wami przepisem na cudowne ciasteczka cynamonowe :) Wiem, że większość ludzi zajada się cynamonowymi smakami w okresie zimowym - ja jednak należę do tych osób, które cynamon spożywają w tonach. Niezależnie czy jest zima czy lato :)
Jedynie co musze dodać: zgodnie z moimi proporcjami powinnam była użyć dodatkowo 2 żółtek. Ja tego nie zrobiłam z tego względu, że ciasto było już bardzo wilgotne. Dlatego proporcje są przeze mnie lekko zmienione. Jeżeli jednak ktoś z Was pokusiłby się na odwzorowanie tradycyjnego przepisu, to dodajcie do wskazanych przeze mnie proporcji jeszcze 2 żółtka. I koniecznie dajcie znać jak Wam wyszło! Może to u mnie coś nie zadziałało :P
Składniki
Przygotowanie
Pół funta cukru, pół funta masła, funt mąki, 3 jajka, 6 żółtek i 2 łuty cynamonu. Masło utrzeć na śmietanę z cukrem, wlać rozbite jajka, domieszać mąkę, cynamonu, zagnieść dobrze, robić z tego różnego kształtu ciasteczka, kłaść na wysmarowane blachy, smarować jajkiem, posypać cukrem z cynamonem i upiec.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.