Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Nieraz jak przechodzę obok cukierni i widzę jak dobre mają tam wypieki, to mam wrażenie, że mam siłę pochłonąć każde jedno ciastko. Mam słabość do wypieków z ciasta francuskiego. Uwielbiam też te wypieki, które mają w sobie owoce albo dobrej jakości konfitury. A jak jeszcze znajdzie się odrobina twarogu, to już w ogóle jestem szczęśliwa.
Ale umówmy się: często jest tak, że te "nadziane" ciastka francuskie wcale nie są tak super nadziane. Albo jak już są zrobione "na bogato" to właściwie ciężko jest doprecyzować jaką jakością zostały one nafaszerowane. Dlatego skusiłam się na samodzielne przyrządzenie ulubionych ciasteczek francuskich :) I tak - wiem, że w oryginalnym przepisie nie ma słowa o twarożku. U mnie to dodatek ale gwarantuję Wam, że bez niego też wyjdą doskonale! I jak łatwo je przyrządzić! Możecie użyć konfitur lub świeżych owoców. Wybór należy do Was :)
Składniki
Przygotowanie
Mając ciasto zrobione podług poprzedzającego przepisu, wykrawać owalne placuszki, nałożyć konfiturami ciasto, złożyć a brzegi zacisnąć, posmarować jajkiem, posypać grubo cukrem i wstawić do gorącego pieca.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.