Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Zawsze, kiedy ktoś z bliskich ma urodziny, to z odpowiednim wyprzedzeniem zaczynam szukać inspiracji i pomysłów na urodzinowe ciasto. Urodziny są dla mnie dniem, kiedy należy zrobić wszystko, aby jubilat odczuł, że jest to wyjątkowy dzień :) I oczywiście absolutna konieczność: tort urodzinowy! Na dodatek, już 21 maja będziemy świętować Światowy Dzień Pieczenia. Jeżeli masz ochotę dołączyć do akcji, to wystarczy, że pokażesz na swoim Facebooku czy Instagramie zdjęcia swoich wypieków i oznaczysz je hashtagiem #SwiatowyDzienPieczenia :) No ale wracając do urodzin – niedawno obchodził je Bartek.: Poprzeczka w tym roku była wysoka, ponieważ poprzednie urodziny Bartka świętowaliśmy w USA. Zorganizowaliśmy sobie wtedy całodzienną wycieczkę zakończoną idealną kolacją w najlepszej dla nas (jak do tej pory) meksykańskiej restauracji. W tym roku atrakcje urodzinowe też były zaplanowane z wyprzedzeniam, ale z tortem urodzinowym miałam już „zagwozdkę”.
Zależało mi na tym, żeby przemycić jakiś amerykański akcent, a do tego chciałam, żeby tegoroczny tort urodzinowy był pomarańczowy (jest to ulubiony smak Bartka). Z pomocą przyszła mi amerykańska książka kucharska z recepturami z 1896 roku, w której czarno na białym widniał przepis na biszkoptowy tort pomarańczowy. Mało tego! Przepis na biszkopt był zupełnie inny niż te, które do tej pory znałam. Przede wszystkim według amerykańskiej receptury przygotowanie idealnego biszkoptu jest banalnie proste i na 100 procent zawsze się udaje. Wypróbowałam - i faktycznie jest to najprostszy przepis na biszkopt :) W dodatku wychodzi on przyjemnie wilgotny i ma tą charakterystyczną strukturę "gąbki", przez co doskonale się go nasącza i przekłada kremami. Tort pomarańczowy jest przełożony w sumie dwoma kremami, co na pierwszy rzut oka może wydawać się czasochłonne. Jednak nic bardziej mylnego! Po pierwsze - biszkopt przygotujesz w 40 minut, po drugie - każdy z kremów przyrządzisz w 10 minut. Ogromną zaletą tego przepisu jest właśnie to, że torcik powstaje maksymalnie w 1,5 godziny :) A jak smakuje całość? Bartek stwierdził, że jest to najlepszy tort jaki do tej pory jadł :D Misja urodzinowa na ten rok została spełniona! :)
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
The mixing and baking of cake requires more care and judgement than any other branch of cookery;notwithstanding, it seems the most frequently attempted by the inexperienced. [...] An earthen bowl should always be used for mixing cake, and the wooden cake-spoon with slits lightens the labor. Measure dry ingredients, and mix and sift baking powder and spices if used with flour. Count of number of eggs required, breaking each separately [...]. Orange filling: mix ingriedents in order given, cook ten minutes in double boiler, stirring constantly. Cool before spreading.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.