
Typ dania
Rodzaj kuchni
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Czym jest lany chrust albo właśnie lane faworki? Zdecydowanie prostszą wersją tradycyjnych, dobrze nam znanych faworków. W przypadku lanego chrustu nie musimy używać wałka ani ugniatać ciasta :) Miksujemy kilka składników i wylewamy zygzaki z ciasta na rozgrzany tłuszcz. Cała filozofia :) A smak? Są idealnie chrupiące i maksymalnie uzależniające <3 To kto chce w kilka minut zrobić sobie faworki? :)

Lane faworki
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Sześć żółtek rozbić z cukrem i dosypać tyle mąki aby ciasto lało się z łyżki. Rozgrzać szmalcu, nabrać pełną łyżkę ciasta i zlewać to na szmalec obracając w różnym kierunku. Jak się już zrumieni z jednej strony, obrócić na drugą, następnie wyjąć na półmisek i posypać cukrem.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.