Biszkopt cytrynowy, który serwowany w pojedynkę, czyli bez nasączania i przekładania kremem, będzie idealny do kawy czy filiżanki ulubionej herbaty. Przepis pochodzi z włoskiej książki kucharskiej datowanej na 1891 rok. Zwyczajnie dobry i niezwyczajnie prosty do zrobienia!

Biszkopt cytrynowy

Jest to pierwsze ciasto, które zrobił Bartek! <3 Biszkopt o bardzo intensywnie cytrynowym smaku. Idealnie się nadaje do przełożenia kremem i owocami. Niżej znajdziesz przepis na cytrynowe ciasto biszkoptowe z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady.

przepis na biszkopt cytrynowy

Biszkopt cytrynowy

Składniki

  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru pudru
  • 4 szt jajek
  • Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Ubijaj żółtka z cukrem aż uzyskasz puszystą konsystencję. Dodaj mąkę ziemniaczaną i sok wyciśnięty z cytryny. Zmiksuj przez chwilę aby się całość dobrze połączyła.
  2. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka i dodaj je do masy żółtkowej. Wymieszaj szpatułką delikatnie ale tak aby ciasto było jednolite.
  3. Wylej ciasto biszkoptowe do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z opcją grzania góra dół.

Treść oryginalna przepisu z 1891 roku

First, thoroughly beat the egg yolks and sugar. Add the flour and lemon juice and work for more than half an hour. Lastly, beat the egg whites and fold them into the rest of the ingredients, but do so gently, so that they don't get flat. Pour the mixture into a smooth round mold or an appropriately sized baking pan, greased with butter and dusted with sugar mixed with flour and place in the oven. Let cool, remove from the mold and sprinkle with vanilla confectioner's sugar.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko