Ciasto ucierane

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 40 minut
Liczba porcji 10
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Ciasto ucierane jest klasycznym ciastem, które szybko się przygotowuje. Wystarczy kilka składników zmiksować ze sobą w odpowiedniej kolejności, wstawić do piekarnika i po kilkudziesięciu minutach można się już delektować dobrym ciastem.

Podstawowym składnikiem ciasta ucieranego jest masło. Natomiast z powodzeniem można je zastąpić dobrą oliwą z oliwek. Jest to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie, a w smaku ciasto tylko zyskuje.

Jeżeli jednak chcesz przygotować ucierane z masłem, to zamiast 120 ml oliwy użyj 120 g miękkiego masła. Tak samo mleko krowie możesz zamienić na mleko roślinne (ja użyłam mleka kokosowego).

Ciasto ucierane
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.