Blok czekoladowy ❤️ Bardzo świąteczny i bardzo szybki do zrobienia 🎄Przepis od Nigelli Lawson – to właśnie ona inspirowała mnie do pierwszych kroków w kuchni. ⁠Blok czekoladowy jest nadziany samymi pysznościami. Są w nim orzechy, mini pianki, suszona wiśnia i aromatyczne ciasteczka migdałowe.

Subskrybuj

Ten blok czekoladowy jest po prostu pyszny. Myślę, że podbije każde podniebienie, a dodatkowo pięknie ozdobi Wigilijny stół. Skusisz się i Ty?

Blok czekoladowy

Składniki

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 170 g masła
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 200 g ciasteczek amaretti
  • 150 g orzechów brazylijskich (lub inne wybrane)
  • 150 g suszonych wiśni
  • 120 g mini pianek
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

  1. Posiekałam orzechy brazylijskie, mogą też być inne orzechy.
  2. W kąpieli wodnej rozpuściłam dwa rodzaje czekolad: gorzką oraz mleczną, dodałam masło i odrobinę syropu klonowego.
  3. Posiekałam na mniejsze kawałki ciasteczka amaretti i teraz wszystko wsypałam do rozpuszczonych czekolad.
  4. Dodałam suszone wiśnie oraz mini pianki i wszystko dokładnie wymieszałam.
  5. Przełożyłam masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam blok czekoladowy na 1h do lodówki. Po tym czasie pięknie nadaje się do pokrojenia na mniejsze kawałeczki.
  6. Posypałam cukrem pudrem, przystroiłam świątecznie i jest gotowe.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko