Przeszukując ponad 100-letnie książki z przepisami kulinarnymi nie trafiłam ani na jedną recepturę z wykorzystaniem dyni. Wydawało mi się to podejrzane, ponieważ oznaczałoby to, że pierwszy raz nie jestem w stanie odnaleźć jakiegokolwiek tropu na wykorzystanie w przeszłości danego produktu. Czyżby dynia stała się popularna dopiero od niedawna?

Budyń jaglany z dynią

W końcu sięgnęłam po zbiór przepisów z 1926 roku. I tu proszę bardzo! Autorka księgi przepisów rozwiała moje wątpliwości wprowadzeniem: "Dynia jest wprawdzie bardzo pospolitą jarzyną, którą jada u nas przeważnie lud wiejski, lub nawet dają bydłu, jednak przyrządzona odpowiednio jest wcale smaczną i delikatną, a że jest bardzo lekko strawną, nadaje się przedewszystkiem dla osób ze słabym żołądkiem".

dynia pieczona

Aż 4 przepisy z wykorzystaniem dyni, w tym nawet przepis na budyń jaglany. Po prostu jakiś czas temu dynia nie była uważana za szczególnie interesujące warzywo. Lektura przepisów jest dla mnie zawsze bardzo inspirująca, a poniższy przepis jest wynikiem połączenia aż trzech receptur! Budyń jaglany z dynią jest idealną przekąską do zabrania ze sobą do pracy/szkoły. Wystarczy, że zapakujesz wszystko do wygodnego słoika.

budyń jaglany w słoiku

Dodatkowo, smak budyniu jaglanego możesz urozmaicić ulubionymi dodatkami i przyprawami. U mnie świetnie się sprawdziły podduszone w maśle cynamonowym śliwki z płatkami owsianymi, orzechy włoskie i laskowe oraz przyprawy takiej jak: cynamon, imbir, kardamon.

budyń jaglany z owocami

Budyń jaglany z dynią

Składniki

  • Ewentualne przyprawy: cynamon, imbir, miód, kardamon, goździki
  • 0.5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szt dyni

Przygotowanie

  1. Dynię myję i kroję na mniejsze części. Wyjmuję ze środka pestki i kawałki dyni układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przed wyjęciem dyni sprawdzam widelcem, czy miąższ jest już miękki. Do pieczenia czy ugotowania idealnie nadaje się dynia typu hokkaido. Wymaga zdecydowanie mniej czasu niż większość innych dyń.
  2. Gotuję kaszę jaglaną w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Wyjmuję miąższ upieczonej dyni i przekładam go do miseczki z gorącą jeszcze kaszą jaglaną. Blenduję całość do momentu aż powstanie klejący się i gładki budyń. To jest ten etap kiedy warto dodać ulubione przyprawy: cynamon, kardamon, mielone goździki, imbir, miód.
  4. Budyń jaglano-dyniowy przekładam do słoiczków. Bardzo dobrze smakuje w takiej postaci ale można też wzbogacić go dodatkami: np. podduszone w maśle cynamonowym śliwki z dodatkiem płatków owsianych i orzechów: włoskich oraz laskowych.

Treść oryginalna przepisu z 1926 roku

Dynia jest wprawdzie bardzo pospolitą jarzyną, którą jada u nas przeważnie lud wiejski, lub nawet dają bydłu, jednak przyrządzona odpowiednio jest wcale smaczną i delikatną, a że jest bardzo lekko strawną, nadaje się przedewszystkiem dla osób ze słabym żołądkiem. Jest jeden szlachetny gatunek dyni zwanej szparagową o specjalnie przyjemnym smaku. Przekroiwszy dynię na pół, wygarnąć ze środka łyżką pestki i wodę, odkroić kawałek z wierzchniej grubej skóry, sparzyć wrzącą wodą i pokrojoną w kostkę przyrządzić jednym z podanych niżej sposobów.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.