Ten przepis na szybkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem migdałowo-cynamonowym powstał zupełnie spontanicznie. W jaki sposób zrobić drożdżowe bułeczki "na szybko"? Pomocne okaże się gotowe ciasto drożdżowe, które możesz znaleźć praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Takie ciasto wystarczy wyjąć z lodówki na ok. 30 minut.

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem migdałowo–cynamonowym idealnie pasują do leniwej weekendowej kawy. Zapach, który roznosi się w domu podczas ich pieczenia działa kojąco na zszargane nerwy po całym tygodniu. Jest to tego rodzaju zapach, który przynosi natychmiastowe ukojenie :) O walorach smakowych nie będę się rozpisywać. Zaufaj mi i po prostu sama się przekonaj :)

buleczki drożdżowe przepis

buleczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe na słodko

Składniki

  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 400 g mielonych migdałów
  • 1 szt gotowego ciasta drożdżowego

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto zgodnie z instrukcją – wyłóż je z lodówki na ok. 30 minut przed rozpoczęciem przygotowywania bułeczek.
  2. Na rozłożony płat ciasta wyłóż nadzienie: mielone migdały wymieszaj z cynamonem i odrobiną syropu klonowego. Powstanie gęsta, aromatyczna pasta.
  3. Zroluj ciasto tak, jak było wcześniej zrolowane i potnij na ok. 5 cm kawałki. Wyłóż na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piecz aż będą rumiane, zajmie to maksymalnie 30 minut.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko