Są takie śniadania, do których mam szczególną słabość i to jest właśnie jedno z nich. Chałka w cudownym, pomarańczowym sosie. Jest po prostu obłędna. A jakie jest Twoje ulubione śniadanie?

Subskrybuj

Chałka w pomarańczach

Składniki

  • 70 g masła
  • 2 szt pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szt chałki
  • 2 szt całych jajek
  • odrobina cukru brązowego
  • odrobina esencji waniliowej
  • masło do smażenia

Przygotowanie

  1. Do rondelka dodaję masło, sok z pomarańczy i cukier, wszystko razem zagotowuję.
  2. Chałkę kroję na grube plastry.
  3. Do osobnej miski wbijam jajka, dodaję odrobinę cukru brązowego i esencji waniliowej.
  4. Maczam chałkę z każdej strony i wykładam na bardzo dobrze rozgrzaną patelnie z masełkiem.
  5. Po chwili obracam chałkę na drugą stronę, bardzo szybko się smaży i wszystko zalewam syropem pomarańczowym.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko