Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Nie ma lata bez naleśników z twarożkiem i sosem jagodowym! Zawsze wyczekuję momentu, kiedy na targowiskach pojawią się panie sprzedające własnoręcznie zebrane jagody. Czasami nawet jedziemy na krótką wycieczkę do pobliskich lasów, żeby uzbierać trochę jagód. Lubię też jagody zamrozić – jesienią czy zimą nieraz ratowały mi humor :)
Skorzystaj z przepisu na podstawowe ciasto do naleśników i przygotuj idealnie nadzienie do nich: sos jagodowy i aromatyczny twarożek.
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Pięć żółtek rozbić z łyżką klarowanego zimnego masła, kwaterką mąki i trochą soli, rozbijając, rozprowadzić tę massę mlekiem, którego powinno być pół kwarty polskie, aż wszystko mleko wyjdzie, gdyż ciasto powinno być rzadkie i lejące się. W ostatniej chwili, gdy już się naleśniki mają piec, ubić białka od jaj na pianę, wymieszać z massą, rozgrzać patelnię na ogniu, posmarować ją klarownem masłem piórkiem do tego przeznaczonem i polać massą z garnka, obracając patelnię na wszystkie strony, aby wszędzie ciasto było rozciągnięte; trzeba to robić bardzo szybko: potrzymać patelnię na mocnym ogniu chwilkę a skoro się naleśnik upiecze, okrążyć go nożem i przewrócić na talerz głęboki odwrócony. Gdy się wszystka massa wypiecze, składać w trójkąt lub podługowato, przyrumienić z obu stron na klarownem maśle i podać obsypane cukrem i cynamonem.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.