Tradycyjne, hiszpańskie churrosy to tego typu deser, który szybko i łatwo przygotujesz w domu. Potrzebujesz zaledwie kilka składników. Churrosy możesz obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem albo dodatkowo podawać je z rozpuszczoną czekoladą.

Subskrybuj

Churrosy

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka wrzątku
  • Cynamon, cukier i opcjonalnie czekolada do podania
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Zrób ciasto: mąkę, olej, proszek do pieczenia, wrzątek dobrze ze sobą wymieszaj aż powstanie gęste ciasto. Postaraj się aby było w nim jak najmniej grudek.
  2. Wyłóż ciasto do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i wykładaj porcje ciasta. Odcinaj je za pomocą nożyczek.
  4. Smaż z każdej strony po kilka sekund. Uważaj, żeby podczas smażenia churrosy się nie dotykały.
  5. Obtaczaj usmażone churrosy w mieszance cukru i cynamonu. Możesz też je podawać z rozpuszczoną czekoladą.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko