Tradycyjne, hiszpańskie churrosy to tego typu deser, który szybko i łatwo przygotujesz w domu. Potrzebujesz zaledwie kilka składników. Churrosy możesz obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem albo dodatkowo podawać je z rozpuszczoną czekoladą.



Churrosy
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka wrzątku
- Cynamon, cukier i opcjonalnie czekolada do podania
- Olej do smażenia
Przygotowanie
- Zrób ciasto: mąkę, olej, proszek do pieczenia, wrzątek dobrze ze sobą wymieszaj aż powstanie gęste ciasto. Postaraj się aby było w nim jak najmniej grudek.
- Wyłóż ciasto do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i wykładaj porcje ciasta. Odcinaj je za pomocą nożyczek.
- Smaż z każdej strony po kilka sekund. Uważaj, żeby podczas smażenia churrosy się nie dotykały.
- Obtaczaj usmażone churrosy w mieszance cukru i cynamonu. Możesz też je podawać z rozpuszczoną czekoladą.


Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

