Ciasto marchewkowe zdecydowanie należy do jednych z moich ulubionych ciast. Pamiętam, że kiedyś wydawało mi się, że upieczenie ciasta marchewkowego musi być bardzo czasochłonne, ponieważ trzeba obrać i zetrzeć sporą ilość marchewek. Całe szczęście, że było to błędne przekonanie. Z ciastem marchewkowym jest też tak, że jak już raz je upiekę, to za chwilkę znów je odtwarzam. Uzależnia i jest po prostu dobre :)

Ciasto marchewkowe 💫

ciasto marchewkowe

przepis na ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Składniki

  • 200 g czekolady
  • Po pół łyżeczki proszku do pieczenia i mielonego kardamonu
  • Po łyżeczce cynamonu, imbiru i sody oczyszczonej
  • 60 g wiórek kokosowych
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 70 g orzechów włoskich
  • 2 szt jajek
  • 140 g cukru
  • 120 ml oleju
  • 100 g jabłek
  • 250 g marchewek

Przygotowanie

  1. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce o drobych oczkach.
  2. W misie ubij jajka, dodaj cukier i ubijaj aż powstanie gładka masa. Wlewaj powoli olej i cały czas ubijaj aż uzyskasz gładką konsystencję.
  3. Dodaj do ubitej masy marchew i jabłko, mąkę, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i szczyptę kardamonu. Całość dokładnie wymieszaj szpatułką i przelej do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem.
  4. Piecz w 150 stopniach przez ok 1 godzinę. Sprawdź patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika.
  5. Na ostudzone ciasto wylej roztopioną w kąpieli wodnej (połamaną czekoladę wyłóż do naczynia i ustaw je na garnuszku z gotującą się wodą) czekoladę i udekoruj orzechami. Gotowe!
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.