![](/img/containers/pliki/przepisy/czekoladowy-sernik-na-zimno/273c8f7322eb78761160e664e1481473.jpg/4fe755ad957a308d6142497397c60f7e.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Aksamitny, mocno czekoladowy i łatwy w przygotowaniu sernik na zimno na spodzie z kruchych ciasteczek. Jest to deser, który szybko zyska szerokie grono zwolenników. Bez jajek, bez mąki i bez żelatyny. Przygotujesz go szybko z prostych składników. Spód z kruchych ciasteczek znacznie ułatwia pracę, a fakt, że jest to sernik na zimno też jest atutem – wstawiasz do lodówki i po kilku godzinach wyjmujesz gotowy deser.
![](/img/containers/pliki/przepisy/czekoladowy-sernik-na-zimno/b3e5b9bab908bce2a2f48897d2dff33b.jpg/a415bae59a86448b6723a5f875c4f6cf.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/czekoladowy-sernik-na-zimno/b91764909c6b075f2ea740b269574526.jpg/c40fd3c4a13372540aaa2ea70031a34d.webp)
Sernik czekoladowy proponuję podać z wiśniową frużeliną. Możesz też podać go bez żadnych dodatków, obsyp wierzch wiórkami czekolady albo kakao. Najlepiej jeżeli sernik ten przygotujesz wieczorem i na całą noc zostawisz go w lodówce. Pamiętaj aby przykryć go z góry – tak aby nie nie "chłonął" innych zapachów z lodówki. Użyłam foremki o średnicy 24 cm. Sernik wychodzi dosyć wysoki i spokojnie wyjdzie z tego 10-14 porcji. Odnośnie samej czekolady, użyłam 100 g czekolady mlecznej, 100 g czekolady gorzkiej 80 proc oraz 100 g czekolady gorzkiej 60 proc.
Składniki
Przygotowanie
Niebawem
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.