![](/img/containers/pliki/przepisy/beza-z-bita-smietana/665a82525fafa75ba9ae59f9fb32ed56.jpg/d93d654bfd6f15091f22a3b03e013f1f.webp)
Typ dania
Rodzaj kuchni
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Ile ja się naczytałam o robieniu bez. Za każdym razem inny przepis. A tutaj proszę bardzo łatwy, prosty przepis :D Wszystko jasne!
Bezy wychodzą chrupiące i lekkie :)
![](/img/containers/pliki/przepisy/beza-z-bita-smietana/9fdd05ed70a5a690687c6d8ebeba9a84.jpg/f8583c25f8f7b0e0592dfc5a8e29605c.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/beza-z-bita-smietana/a8f45331beb3a29bc18dbe88232633f1.jpg/6cf0c6688b03cc874e6df05c89dc3dcf.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/beza-z-bita-smietana/ac2d3ecbb16560f54158cd7a1b2f1f8a.jpg/5b237b439067f3f1200c7004056283f5.webp)
Beza z bitą śmietaną
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1871 roku
Oprócz wyżej podanego sposobu robienia jest jeszcze jeden, prędszy, trzeba tylko, aby białka były bardzo świeże i zimne. Pół funta cukru miałkiego, koniecznie spod maszyny, przesiać przez gęste sito, wsypać go w rondel, wlać pięć białek, jeżeli jaja duże, 6 jeżeli małe i ubijać ubijaczką w chłodnem miejscu. W 10 minut ubije się tak sztywna piana, iż ją nożem krajać można.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.