
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Otrzymuję od Was wiele ciepłych słów odnośnie przepisów na ciasta drożdżowe :) Pamiętam jak kiedyś upieczenie idealnego ciasta drożdżowego wydawało mi się czymś niemożliwym. Zawsze wychodził zakalec albo totalny suchar. Wszystko się zmieniło, kiedy poznałam tajniki idealnego ciasta drożdżowego i zrozumiałam jak właściwie trzeba się z nim obchodzić. Warsztaty u babci Bartka też sporo pomogły! Od tamtej pory ciasto wychodzi idealnie wyrośnięte, miękkie i dostatecznie wilgotne. Takie jak powinno być :) Poniższy przepis zakłada, że do podstawowego ciasta drożdżowego dodajemy też rodzynki i aromatyczną gałkę muszkatołową.


Składniki
Przygotowanie
Garniec mąki rozrobić 2 kwartami mleka i pół funtem drożdży rozpuszczonych w półkwarcie mleka. Gdy ciasto podrośnie, posolić, wlać 30 ubitych żółtek z białkami ubitymi na pianę i 2 funtami cukru, dosypać mąki tyle, aby ciasto było dostatecznie gęste i wybijać dopóki od ręki odstawać nie będzie. Następnie dodać 3 szklanki sklarowanego masła, pół funta rodzenków dużych, trochę kwiatu muszkatołowego dla zapachu i wybijać jeszcze. Gdy ciasto podrośnie, nałożyć na wysmarowane blachy, ubrać podłóg upodobania, a gdy podrośnie wstawić w piec.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.