Ciasto, które podbije każde podniebienie! Pierwsze skrzypce grają tutaj orzechy laskowe – to one zastępują mąkę pszenną, dzięki czemu ciasto jest bezglutenowe i maksymalnie orzechowe. Wisienką na torcie jest krem o delikatnym posmaku kawy. Ciasto, które banalnie szybko się robi, a efekt końcowy jest naprawdę zdumiewająco dobry!

Ciasto orzechowe (bezglutenowe) z kremem kawowym

Ciasto orzechowe (bezglutenowe) z kremem kawowym

Składniki

  • 400g mielonych orzechów laskowych
  • 5 szt jajek
  • 170 g cukru
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 60 ml kawy espresso
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Krem: 250 g mascarpone, 30 g cukru pudru, 100 ml espresso, 80 g orzechów laskowych

Przygotowanie

  1. Jajka i cukier zmiksuj przez kilka minut aż uzyskasz puszystą, jasną masę.
  2. Następnie dodaj pozostałe składniki: mielone orzechy laskowe, ekstrakt waniliowy, oliwę, kawę i proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksuj albo wymieszaj za pomocą szpatułki tylko do połączenia składników.
  3. Dno foremki o średnicy 18cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego z opcją góra-dół, 180 stopni i piecz przez 50 min. Przed wyjęciem sprawdź za pomocą patyczka czy ciasto się upiekło.
  4. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw przez ok. 15 min i delikatnie wyjmij z foremki, pozwól alby się ostudziło.
  5. Wyłóż krem: zmiksuj mascarpone z kawą i cukrem pudrem, a na wierzch wysyp kilka prażonych orzechów laskowych. Dla smaku możesz polać ciasto syropem klonowym.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko