Ciasto pszczółka to przyjemne ciasto bez pieczenia, gdzie na spodzie znajdują się kruche ciasteczka kakaowe, a krem jest na bazie śmietanki, mascarpone, białej czekolady i brzoskwiń. A żeby było naprawdę "pszczółkowe" to koniecznie pamiętaj by zrobić pszczółki, idealnie do tego sprawdzi brzoskwinia, a reszta to już wedle uznania ;)



Ciasto pszczółka
Składniki
- 300 g kakaowych ciasteczek
- 80 g roztopionego masła
- 200 ml śmietanki kremówki
- 500 g mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 5 g rozpuszczonej żelatyny
- puszka brzoskwiń
- 200 ml wrzątku
- opakowanie galaretki cytrynowej
- rozpuszczona czekolada i kilka migdałów do dekoracji
Przygotowanie
Ciasteczka kruszymy i dodajemy rozpuszczone masło. Ugniatamy na spodzie foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ubijamy kremówkę, dodajemy mascarpone, rozpuszczoną białą czekoladę i napęczniałą, podgrzaną lekko żelatynę. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i wykładamy krem na ciasteczkowy spód.
Blendujemy brzoskwinie i łączymy je z wrzątkiem oraz galaretką. Mieszamy dokładnie, studzimy i wylewamy na warstwę kremu. Wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny.
Połówki brzoskwiń osuszamy, układamy na cieście i roztopioną czekoladą rysujemy paski. Dodajemy płatki migdałowe i oczka.




Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

