Ciasto pszczółka to przyjemne ciasto bez pieczenia, gdzie na spodzie znajdują się kruche ciasteczka kakaowe, a krem jest na bazie śmietanki, mascarpone, białej czekolady i brzoskwiń. A żeby było naprawdę "pszczółkowe" to koniecznie pamiętaj by zrobić pszczółki, idealnie do tego sprawdzi brzoskwinia, a reszta to już wedle uznania ;)

Subskrybuj

Ciasto pszczółka

Składniki

  • 300 g kakaowych ciasteczek
  • 80 g roztopionego masła
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 500 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 5 g rozpuszczonej żelatyny
  • puszka brzoskwiń
  • 200 ml wrzątku
  • opakowanie galaretki cytrynowej
  • rozpuszczona czekolada i kilka migdałów do dekoracji

Przygotowanie

Ciasteczka kruszymy i dodajemy rozpuszczone masło. Ugniatamy na spodzie foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ubijamy kremówkę, dodajemy mascarpone, rozpuszczoną białą czekoladę i napęczniałą, podgrzaną lekko żelatynę. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i wykładamy krem na ciasteczkowy spód.

Blendujemy brzoskwinie i łączymy je z wrzątkiem oraz galaretką. Mieszamy dokładnie, studzimy i wylewamy na warstwę kremu. Wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny.

Połówki brzoskwiń osuszamy, układamy na cieście i roztopioną czekoladą rysujemy paski. Dodajemy płatki migdałowe i oczka.

Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko