Błyskawiczne ciasto o bajecznie kokosowym smaku. Łatwe, bez pieczenia. Przyjemnie kremowe i mocno przypominające w smaku słynne rafaello.

Ciasto rafaello bez pieczenia

Ciasto rafaello bez pieczenia

Składniki

  • 12 herbatników
  • Garść posiekanych migdałów
  • 200 g kajmaku
  • 250 ml śmietanki 36 proc.
  • 100 g białej czekolady
  • 250 g mascarpone
  • 6 czubatych łyżek wiórków kokosowych

Przygotowanie

  1. Przygotuj krem: w kąpieli wodnej rozpuść tabliczkę białej czekolady. W dużej misie ubij śmietankę 36 procentową, dodaj mascarpone, 6 czubatych łyżek wiórek kokosowych i na koniec rozpuszczoną białą czekoladę. Zmiksuj aż się ładnie wszystko połączy.
  2. Na dnie foremki ułóż herbatniki. Rozprowadź 2 czubate łyżki masy kajmakowej. Wyłóż 1/3 kremu. Posyp pokruszonymi migdałami i znów wyłóż herbatniki. Powtarzaj aż zakończysz na wierzchu kremem i pokruszonymi migdałami (u mnie wyszły 2 warstwy herbatników).
  3. Wstaw ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko