Pieczemy ciasta marchewkowe, buraczane więc kto powiedział, że nie może być i ziemniaczane? :) Dzisiaj przepis z amerykańskiej książki z 1837 roku na ciasto z batatów. Powiem tak: gdybym nie mówiła Bartkowi z czego jest to ciasto, to on byłby przekonany, że to marchewka :) Zarówno kolor, konsystencja jak i smak przypominają dobrze nam znane ciasto marchewkowe.

Ciasto z batatów

Z tą jednak różnicą, że to ciasto jest zdecydowanie bardziej wilgotne. I niesamowite jest to jak mało pracy z naszej strony wymaga przygotowanie tego ciasta z batatów :) Foremka, której użyłam ma 24 cm średnicy.

Ciasto z batatów

Składniki

  • Cukier puder do obsypania ciasta
  • 150 ml śmietanki 30 proc
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 szt białek
  • 3 szt żółtek
  • 600 g batatów

Przygotowanie

  1. Bataty obieram, kroję w kostkę, zalewam zimną wodą i gotuję jak zwykłe ziemniaki. Bataty sa gotowe, kiedy sa miękkie.
  2. Bataty gniotę za pomocą tłuczka, tak żeby powstała gładka masa batatowa.
  3. Dodaję do nich 3 żółtka, rozpuszczone masło, cukier puder, śmietankę, 1 białko i wszystko dokładnie mieszam (możemy też użyć robota kuchennego z funkcją mieszania)
  4. Dno foremki do ciasta wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto.
  5. Ciasto piecze się w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę i 15 minut. Zostawmy ciasto do przestudzenia. Ciasto batatowe jest wilgotne i dosyć zwarte. Podaję je z odrobiną cukru pudru.

Treść oryginalna przepisu z 1837 roku

Boil two pounds of potatoes till soft, beat them in a mortar, and rub them through a sieve till quite fine. Mix in half a pound of fresh butter melted, beat up the yolks of eight eggs, and the whites of three. Add half a pound of white sugar pounded, half a pint of white wine, and stir them well together. Grate in half a nutmeg, and stir in half a pint of cream. Lay a good puff paste at the bottom and round the edges of your dish, pour in your mixture, and bake it of a nice brown.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko