Błyskawiczne ciasto z dodatkiem ricotty i owoców leśnych. Ciasto jest przyjemnie wilgotne w środku i fajnie chrypiące na zewnątrz.


Uwielbiam je za to, że bardzo ładnie się prezentuje i jest naprawdę szybkie w wykonaniu.
Przygotujesz je w zaledwie 15 minut a reszta zadzieje się już w piekarniku. Ciasto z ricottą i owocami leśnymi bardzo dobrze smakuje też kolejnego dnia – nie jest ani za słodkie ani za ciężkie.


Ciasto z ricottą i owocami leśnymi
Składniki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 ml oleju
- 250 g ricotty
- 160 g cukru
- 3 szt jajek
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 500 g owoców leśnych
- 1 szt laski wanilii
Przygotowanie
- Zmiksuj jajka oraz cukier aż uzyskasz jasną, puszystą masę. Dodawaj stopniowo serek ricotta i za każdym razem dokładnie miksuj. Powinnaś uzyskać jednolitą i gładką konsystencję.
- Dodawaj powoli olej, dodaj ziarenka laski wanilii i cały czas miksuj na wysokich obrotach. Po ok 3 minutach wyłącz mikser i dodawaj sypkie składniki.
- Wymieszaj za pomocą szpatułki mąkę z masą i pod koniec dodaj proszek do pieczenia. Na samym końcu wmieszaj lekko w ciasto owoce leśne. Przed dodaniem do ciasta należy je lekko rozmrozić, nie muszą być idealnie miękkie.
- Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i wstaw do piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz w 170 stopniach przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.
- Po wystygnięciu oprósz ciasto cukrem pudrem.

Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

