Zupa cytrynowa oczarowała mnie smakiem, jest delikatna, aromatyczna i orzeźwiająca. Przepis jest bardzo prosty dlatego zachęcam Was do przygotowania. Na pewno będziecie mile zaskoczeni.

Cytrynowa

Zupę można podać z grzankami, jajkiem lub ryżem, dodatkowo posypać natką pietruszki. Przed dodaniem skórki z cytryny najpierw sprawdzicie smak zupy, czy opowiada Wam jej kwaskowatość. Najlepiej jeżeli macie już przygotowany wcześniej wywar, czyli najzwyklejszy rosół z kury lub rosół na wołowinie

Zupa cytrynowa

Składniki

  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 szt cytryn
  • 100 ml śmietany 18 proc
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 szt żółtek
  • 1.5 l rosołu

Przygotowanie

  1. W garnku podgrzewam rosół z kury
  2. W miseczce zahartowuję śmietanę z mąką, żółtkami oraz kilkoma łyżkami ciepłego bulionu. Całość przelewam do wywaru.
  3. Następnie wyciskam sok z cytryny, sprawdzam smak i dodaję otartą skórkę z wcześniej sparzonej cytryny.
  4. Zupę cytrynową doprawiam solą, pieprzem i podaję z ugotowanym ryżem.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Ugotować zupę na kościach najlepiej cielęcych, doprawić pół litrem kwaśnej śmietany z dodatkiem 2 żółtek i łyżki mąki, wcisną cytrynę do smaku, wrzucić trochę skórki cytrynowej otartej na tarku i podać z ryżem lub grzankamiPokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Zuzia Buczek

Gotowanie to największa pasja jaką do tej pory odkryłam w sobie. Po ciężkim dniu uwielbiam zamykać się w swojej kuchni i eksperymentować. Jednak najbardziej w tym całym gotowaniu lubię tworzyć coś dobrego dla moich bliskich, widząc ich uśmiechy i pełne brzuchy. Moimi przepisami dzielę się też na: kukuleczki.pl

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko