Zupa cytrynowa oczarowała mnie smakiem, jest delikatna, aromatyczna i orzeźwiająca. Przepis jest bardzo prosty dlatego zachęcam Was do przygotowania. Na pewno będziecie mile zaskoczeni.


Zupę można podać z grzankami, jajkiem lub ryżem, dodatkowo posypać natką pietruszki. Przed dodaniem skórki z cytryny najpierw sprawdzicie smak zupy, czy opowiada Wam jej kwaskowatość. Najlepiej jeżeli macie już przygotowany wcześniej wywar, czyli najzwyklejszy rosół z kury lub rosół na wołowinie


Zupa cytrynowa
Składniki
- Sól i pieprz do smaku
- 1 szt cytryn
- 100 ml śmietany 18 proc
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 szt żółtek
- 1.5 l rosołu
Przygotowanie
- W garnku podgrzewam rosół z kury
- W miseczce zahartowuję śmietanę z mąką, żółtkami oraz kilkoma łyżkami ciepłego bulionu. Całość przelewam do wywaru.
- Następnie wyciskam sok z cytryny, sprawdzam smak i dodaję otartą skórkę z wcześniej sparzonej cytryny.
- Zupę cytrynową doprawiam solą, pieprzem i podaję z ugotowanym ryżem.



Treść oryginalna przepisu z 1910 roku
Ugotować zupę na kościach najlepiej cielęcych, doprawić pół litrem kwaśnej śmietany z dodatkiem 2 żółtek i łyżki mąki, wcisną cytrynę do smaku, wrzucić trochę skórki cytrynowej otartej na tarku i podać z ryżem lub grzankamiPokaż więcej »


Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Gotowanie to największa pasja jaką do tej pory odkryłam w sobie. Po ciężkim dniu uwielbiam zamykać się w swojej kuchni i eksperymentować. Jednak najbardziej w tym całym gotowaniu lubię tworzyć coś dobrego dla moich bliskich, widząc ich uśmiechy i pełne brzuchy. Moimi przepisami dzielę się też na: kukuleczki.pl

