Typ dania
Przepis z kolekcji
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Pomarańczowo dzisiaj :) Marchewkowy, aksamitny i bardzo dobry krem :)
Krem z marchwi (Potage Crecy)
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1904 roku
Kilkanaście młodych marchewek udusić w maśle. Gdy na wpół miękkie, podlać wodą, dodać soli i szczyptę cukru i gotować do zupełnej miękkości. Następnie je przecedzić przez sito, rozporowadzić rosołem lub tymże samym smakiem i zaprawić filiżanką śmietanką z 4-ma żółtkami. Przecedzić i podać z grzankami lub z tartymi kartoflami.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.