![](/img/containers/pliki/przepisy/krem-z-marchwi/64101db610ab853ed8dd1e0f26c28e52.jpg/dd3d3fa4bbe0a7d5630afa54e266f3b5.webp)
Typ dania
Przepis z kolekcji
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Pomarańczowo dzisiaj :) Marchewkowy, aksamitny i bardzo dobry krem :)
![](/img/containers/pliki/przepisy/krem-z-marchwi/0e9dc252f16acfcd3955637a4faa47bf.jpg/60f324684dd45afd5c42a21b347bb1d4.webp)
Krem z marchwi (Potage Crecy)
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1904 roku
Kilkanaście młodych marchewek udusić w maśle. Gdy na wpół miękkie, podlać wodą, dodać soli i szczyptę cukru i gotować do zupełnej miękkości. Następnie je przecedzić przez sito, rozporowadzić rosołem lub tymże samym smakiem i zaprawić filiżanką śmietanką z 4-ma żółtkami. Przecedzić i podać z grzankami lub z tartymi kartoflami.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.