Niedawno wzięłam udział w warsztatach organizowanych przez dobrze znaną Wam markę przypraw: Kamis. Myślą przewodnią spotkania był "grill". Nie znam osoby, która powiedziałaby, że nie lubi grillować. Nie znam też osoby, która stwierdziłaby, że grillowanie jest nudne. Jak tylko pojawia promyk słońca, to każdy z miłą chęcią zaczyna wrzucać na ruszt ulubione kąski mięsa, ryby lub warzywa. Dlatego z wielką przyjemnością pojechałam na warsztaty, gotowałam i inspirowałam się pomysłami na dipy i marynaty. Bo to właśnie sosy są najczęściej świetnym uzupełnieniem do grilla. Nie mówię, że gardzę zwykłym ketchupem! Ale przyrządzony odpowiedni sos idealnie wkomponowuje się w grillową ucztę! Bo grillowanie to właśnie wspólne biesiadowanie :) Nie ma nic przyjemniejszego od zebrania się w większym gronie rodziny i przyjaciół przy cudownym jedzeniu. Tak jak Włosi pielęgnują swoje spotkania przy pizzy i makaronach, tak my - Polacy - uwielbiamy celebrować wolne i ciepłe wieczory przy dobrze ugrillowanym steku, wędzonej rybce, czy zwykłej kaszance.

Dodatki do grilla

Warsztaty z Kamisem też przypominały jedną, wielką ucztę. Był stół na świeżym powietrzu pięknie zastawiony, były różne urządzenia do grillowania, sprzyjająca pogoda i przede wszystkim cudownie rozmaite jedzenie. Spotkanie poprowadził jak zwykle w świetnej formie Szef Maciej Wawryniuk. W głównej mierze, to właśnie dzięki niemu tak lubię te warsztaty (jeżeli nie wiesz albo nie pamiętasz, to w styczniu też wzięłam udział w podobnych warsztatach, o których możesz poczytać tu). Co takiego niezwykłego jest akurat w tych warsztatach? Otóż Maciej wychodzi z założenia, że podczas takiego spotkania należy jak najwięcej ugotować. I naprawdę mam tutaj na myśli spore ilości potraw. Każdy uczestnik otrzymał od Macieja zestaw przepisów. Mi akurat trafiły się 3 receptury, z czego aż 2 pochodziły z 1856 roku! Przyrządziłam sandacza, sos musztardowy (przepis na niego znajdziesz niżej) i grillowanego arbuza. W sumie rozpracowaliśmy blisko 30 przepisów. Zabawny był moment, kiedy pod koniec spotkania wszyscy już totalnie zmęczeni usiedliśmy przy stole, a Maciej w dalszym ciągu grillował, opowiadał o jedzeniu i o tym jak ważne są odpowiednie dipy, a także marynaty. Dlatego ja dzisiaj też zdecydowałam się pokazać Tobie kilka przepisów na różne dodatki do grilla, które przygotujesz w kilka minut. Są to podstawowe sosy, idealnie pasujące do różnego rodzaju grillowanych mięs i ryb. Korzystaj śmiało i grilluj do woli :) A jeżeli szukasz więcej inspiracji na potrawy z grilla, to zajrzyj tu i zobacz jak wiele fajnych rzeczy możesz przygotować na ruszcie :)

Sos musztardowy

Składniki

  • 2 szt jajek
  • 5 szt płatów achois
  • 2 łyżki musztardy Dijon Kamis
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 krople octu z polskich jabłek Kamis
  • Garść siekanej pietruszki
  • Szczypta soli i cukru

Przygotowanie

  1. Jajka gotuję na twardo, wykorzystam tylko żółtka. W między czasie siekam drobno pietruszkę oraz kilka anchois.
  2. Ugotowane jajka obieram i wyjmuję żółtka. Rozdrabniam je dokładnie i mieszam z pietruszką oraz anchois.
  3. Dodaję 2 łyżki musztardy (u mnie jest to Kamis, Dijon), 2 łyżki oliwy, kilka kropel octu z polskich jabłek (również Kamis) oraz szczyptę soli i cukru. Wszystko dokładnie mieszam i gotowe.

Masło pietruszkowe do steka

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • 0.5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis
  • Garść siekanej pietruszki

Przygotowanie

  1. Miękkie masło ucieram za pomocą widelca z drobno posiekaną pietruszką, kilkoma kroplami z cytryny i z pieprzem młotkowanym z kolendrą (mieszanka Kamis)
  2. Formuję zgrabne kulki i umieszczam je na czas grillowania steków w zamrażalniku. Wykładam na steki tuż przed podaniem.

Sos włoski

Składniki

  • 2 szt jajek
  • 3 łyżki oliwy
  • Garść migdałów
  • Garść posiekanej pietruszki
  • Garść posiekanego szczypiorku
  • 5 szt płatów achois
  • 3 krople octu z polskich jabłek Kamis

Przygotowanie

  1. Gotuję jajka na twardo, wykorzystam tylko żółtka
  2. Rozcieram w moździerzu żółtka z migdałami, dodaję oliwę, ocet i drobno posiekane: pietruszkę, szczypiorek i anchois. Sos jest idealny do mięsa.

Sos cebulowy

Składniki

  • 2 szt cebuli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki francuskiej musztardy Kamis

Przygotowanie

  1. Cebule kroję na drobną kostkę i sparzam wrzątkiem. Dzięki temu pozbędę się gorzkości i ostrego zapachu. Odsączoną cebulę wykładam na rozgrzaną patelnię i duszę do momentu, aż będzie złocistego koloru.
  2. Na osobnej patelni karmelizuję cukier: rozsypuję go równo na zimnej patelni, dodaję 2 krople zimnej wody i czekam, aż zacznie charakterystycznie bulgotać. Czekam aż nabierze jasno brązowego koloru i pilnuję, żeby się nie przypalił. Dodaję go do duszonej cebulki.
  3. Dodaję 3 krople octu z polskich jabłek, mąkę i masło. Mieszam, aż wszystko się połączy. Zdejmuję z ognia.
  4. Do mieszanki cebulowej dodaję 2 duże łyżki musztardy francuskiej, mieszam dokładnie i podaję.

Treść oryginalna przepisu z 1856 roku

Sos włoski Sześć do ósm żółtek gotowanych i garstkę migdałów z łupin oczyszczonych ubij razem w moździerzu, a dodawszy parę łyżek oliwy prowanckiej i octu, wymieszaj dobrze, poczem dodaj pokrajanego szczypiorku, zielonej pietruszki, kawałek śledzie drobno siekanego albo kilka sardeli z ości obranych, to wszystko razem wymieszaj dobrze i wydaj. Sos musztardowy Cztery żółtka, parę sardeli, trochę zielonej pietruszki, to wszystko razem zasiekaj drobno, rozrób z kilkoma łyżkami krymskiej musztardy, dodaj trochę oliwy, octu, cukru, soli. Wymieszaj dobrze i użyj szczególnie do ryb lub pieczeni.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Kostylewa

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.