Czasami jest tak, że ma się ochotę na własnej roboty, domowe bułeczki. Ale nie oszukujmy się, że rano ktokolwiek ma ochotę na czekanie kilku godzin na wypieczoną, cieplutką bułeczkę. Dlatego proponuję szybkie rozwiązanie.

Domowe, ekspresowe bułeczki

Bułeczki domowe, ekspresowe, pszenne i bez drożdży. Będą idealne do śniadania czy burgera :) Z poniższych proporcji wyjdzie 6 bułeczek.

domowe bułeczki

przepis na domowe bułeczki

Jeżeli zdecydujesz się na przetestowanie tego przepisu, to daj znać na Instagramie❤️

Domowe bułki ekspresowe

Składniki

  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml jogurtu
  • 40 g masła
  • 170 g mąki pszennej typ 450

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni z opcją grzania góra-dół.
  2. W dużej misie połącz ze sobą wszystkie składniki (masło powinno być miękkie): możesz użyć robota kuchennego albo wyrobić ciasto rękoma.
  3. Formuj zgrabne kulki i układaj je na papierze do pieczenia. Zrób nacięcia na wierzchu każdej bułki "X" i posmaruj dobrze oliwą. Piecz przez ok. 15-20 minut aż ładnie się zrumienią.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko