Emilia Burger inspirowane wg przepisu Massimo Bottura

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 10 minut
Liczba porcji 4
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Jakiś czas temu świętowaliśmy moje urodziny i wspomniałam na Instagramie, że otrzymałam jeden z cudowniejszych prezentów. Najbliższe osoby wiedzą dobrze jak bardzo kocham gotować i jak mocno fascynuję się kulinarnymi książkami, czy kursami. W momencie kiedy zobaczyłam, że mogę uczestniczyć w kursie gotowania Massimo Bottura, to serce zaczęło mi szybciej bić.

Massimo Bottura jest szefem najlepszej restauracji na Świecie – Osteria Francescana. Pierwszy raz dowiedziałam się o jego istnieniu po obejrzeniu jednego z odcinków Chef's Table – jest to kultowy, kulinarny serial na Netflixie. Później, będąc w Rzymie odwiedziliśmy piekarnię, którą Massimo poleca i wyszłam stamtąd z kolejną książką kulinarną. W końcu teraz mogę się uczyć i poznawać tajniki kulinarnych trików od samego Massimo i nie byłabym sobą, gdybym nie podzieliła się jednym z przepisów :)

Prawda jest taka, że nigdy nie byłam dobra z odtwarzaniu "słowo w słowo" danego przepisu. Z jaką ulgą przyjęłam główną zasadę, którą kieruje się Massimo: wg. niego każdy kucharz zawsze musi ufać swojej intuicji i rozwijać swój zmysł smaku. Wiele razy w przepisach jest zapis "szczypta" albo "odrobina" i najczęściej ci, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni są bardzo oburzeni i wytykają "niedokładność" danej receptury. Lecz w gotowaniu właśnie tak jest: za każdym razem dany składnik smakuje trochę inaczej, panują inne warunki w kuchni i nie da się wszystkiego idealnie odwzorować. Dlatego czasem "te niedokłade" zapisy są właśnie czymś normalnym i nieuniknionym. Podczas gotowania non stop trzeba próbować potrawy. Czasem dodasz więcej soli, czasem mniej pieprzu, czasem w ogóle pominiesz jakiś składnik, bo uznasz, że bez niego jest idealnie. Za to właśnie kocham gotowanie – jest nieprzewidywalne i niepowtarzalne.

Na pierwszy rzut dzielę się przepisem na burgery. Powiem krótko: od tej pory za każdym razem kiedy w domu będę robić burgera, to będę korzystała właśnie z tej receptury. Mięso wychodzi cudownie aromatyczne i wilgotne. Zaproponowany przez Massimo sos "salsa verde" również perfekcyjnie pasuje do mięsa. Pokusiłam się nawet na upieczenie własnych bułek – ale na nie przepis znajdziesz już w innym wpisie. Z poniższych proporcji wyszło ok. 4 dużych burgerów.

Jeżeli zdecydujesz się na przetestowanie tego przepisu, to daj znać na Instagramie❤️

Emilia Burger, inspirowane wg przepisu Massimo Bottura
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.